Rahmetli Alija o položaju žene:

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

“Mi nismo zadovoljni stanjem i položajem žene u islamskoj porodici i društvu, ali ne zato što on nije evropski, nego zato što on nije dovoljno islamski.

U ranom periodu islamske historije, dok je uticaj neposrednih izvora bio dovoljno snažan, održavao se prirodniji, jednostavniji, pa otuda i moralni odnos na relaciji muškarac žena.

Mi možemo u budućnosti stvoriti takav položaj muslimanke, koji odgovara njenom ljudskom dostojanstvu i potrebama islamskog preporoda.

Da li je islam za ravnopravnost žene… Da, ako se radi o ženi kao ličnosti, o istoj i jednakoj vrijednosti te ličnosti kao nosioca etičkih, moralnih i ljudskih obaveza.

Žena je simbol plodnosti, rađanja, beskrajne smjene generacija.

Ako u islamu postoji tzv. „žensko pitanje“, rješenje toga pitanja zove se: majka.

Nije islam unizio ženu, vi ste unizili majku.

Postoje apsurdni primjeri žene koja služi u kafani ili gaji kuniće i može za taj svoj rad ostvariti penziju, a žena koja je rodila i podigla troje, četvero i više djece ne može iz samog tog fakta izdvojiti nikakava prava.

Može se slobodno reći da je majčinstvo u novom vijeku društveno nepriznato, ono je „privatna stvar“ neposredno zainteresovanih lica.

Žena u svom domu, pored toga što je majka, istovremeno je supruga, a zatim je na izvjestan način i bolničarka, kuharica, pedijatar, dijetetičar, higijeničar, pedagog, ekonomista kućnog budžeta, krojač, cvjećar i dekorater.

Savemeni problemi omladine u suštini potiču od neriješenog položaja i nepriznate uloge majke u porodici i društvu.

Muslimanka treba da rodi, podigne i odgoji novu generaciju i ulije joj vjeru u islam i budućnost. Ona će moći da uči i podiže ako i sama bude učena i uzdignuta. Onoliko koliko islamski preporod učini za muslimanku, toliko i još mnogo više učinit će muslimanka za taj preporod.”

Share.

Leave A Reply