Raspudić: Treći entitet u BiH već može da nastane

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslanik opozicionog Mosta u hrvatskom parlamentu, Nino Raspudić, koji smatra da je treći entitet u BiH dobro rješenje i već može da nastane.

Raspudić u intervjuu za sarajevski “Avaz” kaže da “teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, koja ne mora imati ovlašćenja entiteta, već može da nastane i preustrojstvom Federacije u dva, teritorijalno diskontinuirana kantona”.

Tako bi se, smatra, riješila nacionalna trvenja, silno pojednostavila i pojeftinila administracija, riješili problemi poput presude u evropskog suda u predmetu “Sejdić-Finci”, jer bi se iz tih jedinica birao po jedan član Predsjedništva bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Dakle, jedan bi sigurno imao legitimitet da predstavlja Hrvate, omogućilo konačno pravi politički pluralizam među Hrvatima, jer se ovako, iz straha od preglesavanja, homogeniziraju oko najjače opcije i, na kraju mnogi i ‘stisnutog nosa’ glasaju za famozni HDZ BiH”, kaže Raspudić.

Ali, prema njegovim riječima, to se ne može realizovati u stanju gdje je i regulisanje Izbornog zakona, koje bi onemogućilo preglasavanje malobrojnijeg naroda, u bošnjačkoj javnosti doživljava kao “fašizam”.

Raspudić u intervjuu za sarajevski “Avaz” kaže i da bi novi izborni zakon u BiH obezbijedio da brojniji narod neće određivati “predstavnike” malobrojnijem, što, kako ističe ne bi bilo gubitak za BiH, već dobitak, učinilo bi je pravednijom, stabilnijom i jačom.

“Unitaristi i njihova maskota Željko Komšić, jednako kao i separatisti, njihovo naličje, uništavači su BiH, a ja joj želim stabilnost zasnovanu na ustavnim osnovama kao preduslov za napredak”, kazao je Raspudić za “Avaz”.

Upitan da komentariše to što se hrvatskom članu Predsjedništva BiH, koji je na tu funkciju izabran glasovima Bošnjaka, Željku Komšiću, zamjera, između ostalog, poltronstvo prema SDA, nerad i demagogija, Raspudić kaže da je ta “građanska priča, preko leđa Hrvata kroz projekt ‘Komšić’, dio strategije nacionalizma brojnijeg naroda ili izuzetno licemjerna ako se”, kako ističe, “danas snebiva pod čijim je skutom isti taj Komšić danas završio”.

Share.

1 komentar

Leave A Reply