‘Rata može da bude! Ovo nije Dodikov hir, već Putinov projekat… Sarajevo je bespomoćno…’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovi problemi su posljedica odloženog jugoslovenskog sloma. Ne znam nikoga ko je želio rat 90-tih, ali smo shvatili da postoji neki drugi svijet. Moramo više nego ikad biti mudri. Ono što se dešava danas Sarajevu i Beogradu je svijet u kojem mi danas živimo. Nisam iznenađen Dodikovim izjavama; to nije samo njegov hir, to je jasan projekat, rekao je Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović bio je gost sinoćnjeg Centralnog dnevnika na Face televiziji. Govorio je o situaciji u Bosni i Hercegovini i Dodikovim najavama:

Mene plaši što Vučić šuti. Mislim da šuti, jer se sve ovo izmaklo kontroli i jer ne zna šta da radi. Neće da kaže ono što mnogi očekuju, neće da bude novi Dodik, jer to nije put i način. Nema više manevarskog prostora. Dodik je Putinov megafon. Mislim da Vučić nije previše ni pitan, a nije imao ni previše izbora – zato je ovo i dozvolio. Bosna izgleda nema pravo da bude normalna država; može biti ili četnička ili ustaška. RS je napravljena u Dejtonu do kojeg se stiglo kroz genocid u Srebrenici. Bosna mora biti funkcionalna; do rješenja se mora doći demokratskim putem – na izborima. Država mora sebe da brani, ne puškom, nego mora imati hrabre lidere i definisane prioritete! Velika Albanija i Velika Srbija su užasna nesreća.

– To je mnogo realniji ishod od ishoda u koji sada trebamo vjerovati. Sve što je Dodik glasniji, Bosna je tiša. Isto misle Šarović i Dodik. Sarajevo je bespomoćno, jer nije imalo priliku, previše je tereta bilo. Sarajevo se raspada sa “Srebrenom malinom” i respiratorima. Od vlasti zavisi budućnost BiH! Ništa se neće desiti naredne sedmice; oni namjerno dižu temperaturu. To je politika koja je izraz ratnih ciljeva 90-tih.

 

– Ovi problemi su posljedica odloženog jugoslovenskog sloma. Ne znam nikoga ko je želio rat 90-tih, ali smo shvatili da postoji neki drugi svijet. Moramo više nego ikad biti mudri. Ono što se dešava danas Sarajevu i Beogradu je svijet u kojem mi danas živimo. Nisam iznenađen Dodikovim izjavama; to nije samo njegov hir, to je jasan projekat – ne samo destabilizacije prostora bivše Jugoslavije, nego i demontaže svega što je ovdje stvarano, uključujući i taj krhki mir. Vučić je dugo vodio politiku koja je uvjeravala ljude u BiH da se on promijenio. Vučić i ja smo se čuli telefonom kratko kada je buknulo na Jarinju i Brnjaku.

 

– Sporazum Prištine i Beograda nisu poštovali ni Priština ni Beograd. Ja se slažem sa odlukom Inzka o zabrani negiranja genocida; to je bila teška odluka! Amerika je poslije Afganistana i Trampa opterećena, ali dolazak Palmera govori o listi prioriteta Amerike. Mislim da će Amerika ovdje prelomiti, prepustiti nas Rusima. Svjesni smo šta smo preživjeli i ne bismo u to da se vraćamo. Naredna godina je izborna. Neće biti ratna godina, neće naša djeca u rat. Ima ljudi koji pamte, koji imaju srca, hrabrosti i razumijevanja da se oprosti ono što se treba oprostiti i da se preuzme odgovornost. Ovo je do sada najozbiljnija situacija; jezik kojim govori Dodik – BiH ne zaslužuje! Neka se Bosna ne plaši; tu ne žive slabići i kukavice! Ima dovoljno pametnih i sposobnih da se ovo prevaziđe. Beograd sigurno neće dozvoliti! Ja neću dozvoliti da se u Sarajevo vraćamo tunelom ispod piste. Sve se prelama kroz vašu sudbinu! Nema mira za mene u Beogradu ako Sarajevo nije mirno sa sobom i sa svima drugima – poručio je Jovanović.

Share.

Leave A Reply