Ratni zločinac Željko Lelek pušten na godinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jos jedan apsurd!

Zeljko Lelek, zločinac iz Višegrada, pušten iz zatvora na ‘godinu dana odmora’

Željko Lelek, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine početkom 2009. osudio na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom ljeta 1992. na području Višegrada, pušten je sa izdržavanja kazne na uslovni otpust, potvrđeno je iz Državnog suda.
Iz Suda BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je osuđeni Željko Lelek 5. maja 2021. uslovno otpušten na osnovu rješenja Ministarstva pravde BiH od 30. aprila 2021. i da mu uslovni otpust traje godinu dana, odnosno do 5. maja 2022. godine.

Iz Ministarstva pravde nisu željeli BIRN-u BiH dostaviti rješenje kojim je Lelek uslovno otpušten sa izdržavanja kazne, niti kraći sadržaj na osnovu kojeg bi se vidjelo zbog čega uslovni otpust traje godinu, navodeći stav da rješenje i njegov sadržaj ne predstavljaju javne podatke.

Leleka je Sud BiH osudio zbog učešća u širokom sistematičnom napadu na području Višegrada usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog stanovništva te što je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, u junu 1992. godine s više naoružanih pripadnika vojske i policije učestvovao u odvođenju Hasana Ahmetspahića i Naila Osmanbegovića iz mjesta Crnča, maltretiranju civila u ovom mjestu te prinudnom preseljenju žena i djece iz Višegrada.

U istoj presudi je proglašen krivim da je u hotelu Vilina vlas učestvovao u silovanju zaštićene svjedokinje, pri čemu joj je psovao i vrijeđao je na nacionalnoj osnovi, dok je svjedokinju “C” u njenoj kući prisilio na seksualno nasilje, pri čemu ju je tukao i psovao joj.
Proglašen je krivim i da je u maju 1992. učestvovao u zatočenju većeg broja civila koji su dovedeni u Stanicu policije u Višegradu, dok je oslobođen optužbe da je učestvovao u silovanju dvije žene u Vilinoj vlasi, kao i da je učestvovao u ubistvu četvorice starijih civila na obali Drine u mjestu Sase.

Share.

Leave A Reply