Ruski doktor se namjerno drugi put zarazio koronavirusom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šest mjeseci nakon što se zarazio virusom korona, ruski virolog Aleksandar Čepurnov namjerno se izložio opakom virusu bez zaštite kako bi provjerio da li će njegov imuni sistem adekvatno odgovoriti kovidu-19.

Istraživač Centra za virologiju i biotehnologiju iz Koltsova u Novosibirsku je prvi put bio zaražen virusom korona krajem februara. Bio je na skijanju u Francuskoj kada je osjetio prve simptome, koji su obuhvatali groznicu, bol u grudima i gubitak čula mirisa i ukusa.

U februaru nije bilo moguće dobiti test na virus korona u Francuskoj, tako da se virolog vratio kući u Novosibirsk, gdje mu je virus potvrđen, ali je uspio vrlo brzo da se oporavi.

“Bio sam prvi u svom timu koji je dobio kovid-19. Počeli smo da pratimo kako se antitijela ponašaju, koliko su jaka i koliko dugo ostaju u tijelu. Istraživanje mi je pokazalo da se ona brzo raspadaju. Na kraju trećeg mjeseca antitijela su potpuno nestala”, rekao je Čepurnov.

Ovo otkriće je zabrinulo virologa, koji je odlučio da testira kako će njegov imuni sistem reagovati ako se ponovo zarazi virusom korona svega nekoliko mjeseci nakon prvog puta. Za potrebe ovog istraživanja on se svjesno izložio bez zaštite ispred pacijenata koji imaju potvrđen virus i nažalost njegovi najveći strahovi su potvrđeni.

“Odbrana mog tijela se raspala tačno šest mjeseci nakon što sam dobio virus prvi put. Prvi znak da sam ponovo zaražen bilo je suvo grlo. Brzi PCR test je odmah otkrio prisustvo virusa”, istakao je Čepurnov.

Da bi stvar bila gora, drugo zaražavanje je bilo mnogo gore od prvog, zbog čega je ovaj doktor morao biti hospitalizovan i priključen na respirator. Imao je i temperaturu preko 39 stepeni Celzijusa punih pet dana i ponovo je ostao bez čula mirisa i okusa.

Na njegovu sreću uspio se oporaviti nakon samo dvije nedjelje i novi testovi su pokazali da je negativan na virus korona. Ipak, rezultati njegovog istraživanja, koji su ga mogli koštati života, zabrinuli su stručnjake u Rusiji, koji su vjerovali da će se moći stvoriti kolektivni imunitet.

“Potrebna nam je vakcina koja će se moći koristiti više puta, jer smo sigurni da jedna doza neće biti dovoljna. Nažalost, nakon što primimo prvu vakcinu, nećemo biti u mogućnosti da postupak ponovimo jer će se naš imuni sistem sam braniti od vakcine”, zaključio je Čepurnov.

(Oddiycentral.com)

Share.

Leave A Reply