Samoubistvo radnice

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Partija radikalne levice – PRL Subotica

Na tribini Partije radikalne levice 30. januara bivša radnica Ideje u Staroj Pazovi Anđela Bura je hrabro obelodanila da je njena bivša koleginica Zorka Adamović, koja je trpela kontinuirano maltretiranje na radnom mestu, krajem prošle godine izvršila samoubistvo.

Zorka je bila majka troje dece. Njen suprug zbog bolesti ne može da radi. Živela je pod neprestanim i beznadežnim pritiskom nemaštine. Maltretiranje na poslu nije bilo jedini činilac njenog beznađa, ali bilo je činilac. Kada je oduzela sebi život imala je 29 godina.

Posebno zastrašujuća dimenzija iskustva radnica Ideje, jeste to što na uslove u kojima rade, uključujući i maltretiranje koje trpe od nadređenih, nemaju kome da se žale osim onima koji ih meltretiraju! Kada je pokušala da izađe iz ove nemoguće situacije i da prigovori na nasilje koje je trpela, Zorka je poslala e-mail na adresu sa sajta Ideje, na koju najšira javnost komunicira sa kompanijom po bilo kojim pitanjima. Drugi kanal komunikacije nije imala, osim da zaštitu od maltretiranja traži „sa ulice“ i da stane u red sa svim ljudima koji imaju bilo kakvo smatranje o Ideji. Iako u Ideji postoji sindikat, kome radnice uredno plaćaju članarinu, one su svog sindikalnog predstavnika videle samo jednom u životu, prilikom osnivanja sindikata. Nemaju njegov broj telefona, ne znaju kako se zove, niti kako se zove i na kojoj je adresi radi njegov sindikat.

Zorkine koleginice kažu da su joj pomagale koliko god su mogle, jer nije imala snage da se sama bori za sebe. Mnogi od nas nisu, i to nije naša krivica. Posao njenog sindikalnog predstvnika je bio da Zorka pred nadređenima ne ostane sama i bespomoćna.
Zorkina sudbina je mera prema kojoj sistem mora da se menja. Moramo uspostaviti poredak u kom ovakve tragedije više neće biti moguće.

Zorkina sudbina je takođe mera prema kojoj se moramo organizovati. Koliko su kapitalisti organizovani da nas gaze i lome, mi moramo biti još organizovaniji da čuvamo jedni druge. Pojedinačna solidarnost koju su Zorki pružile Anđela i druge koleginice je vredna divljenja, ali samo dobro organizovana solidarnost može imati stvarnu snagu da se Zorkina tragedija više nikada ne ponovi.

Share.

Leave A Reply