Saopštenje za javnost inicijative za Stolac – nek se vidi i zna ko su izdajnici Bošnjaka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drage Stočanke i Stočani,

Inicijativa za Stolac koristi priliku da se zahvali svim glasačima kako u dijaspori tako i onim u Stocu koji su ispunili svoju građansku dužnost i glasali za nezavisne kandidate ispred Inicijative za Stolac i za nezavisnog kandidata za načelnika g. Zorana Turkovića.

Hvala nezavisnom kandidatu za načelnika i nezavisnim kandidatima za Općinsko vijeće i čestitamo im na ostvarenom rezultatu.

Želimo se zahvaliti svim pojedincima, njih preko 200, koji su učestvovali u izbornom procesu, članovima biračkih odbora, posmatračima i svim aktivistima Inicijative za Stolac.

Inicijativa za Stolac je zadržala lidersku poziciju unutar probosanskog bloka i jedina ostvarila rezultat i osvojila mandate u Općinskom vijeću. Izborni cilj Inicijative za Stolac od 9 vijećnika nije ostvaren ponajviše zahvaljujući političkim strankama koje nisu bile spremne za bilo kakvu saradnju iako su znali da se rezultat može ostvariti isključivo jedinstvom.

Političke stranke: Savez za bolju budućnost, Platforma za progres, SDP-Socijaldemokratska Partija Bosne I Hercegovine i Prva stranka osvojile su ukupno 723 glasa i nisu osvojile niti jedan mandat.

Lošijem izbornom rezultatu doprinijelo je to što glasački materijali nisu na vrijeme stigli ili uopšte nisu stigli glasačima u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Norveškoj, Italiji itd. gdje je od ukupno oko 750 prijavljenih glasalo njih 340 za Općinsko vijeće (za sve probosanske političke subjekte) i 425 za načelnika općine (Zorana Turkovića).
Inicijativa za Stolac poziva Centralnu izbornu komisiju da obezbijedi funkcionalnije glasanje putem pošte jer svaki izborni ciklus sve više glasova propada iz razloga što CIK nije obezbijedila dovoljan vremenski period da bi pošta stigla glasačima i da bi imali dovoljno vremena da glasaju te da glasački materijal stigne nazad u CIK.

Nezavisni kandidati podržani od Inicijative za Stolac koji su osvojili mandat u OV su: Timur Haračić, Adnan Frenjo, Ina Eminović, Alis Boloban i Esad Omanić. Vijećnici će krenuti sa predanim radom već od samog konstituisanja Općinskog vijeća a građani će biti redovno obavještavani o njihovim aktivnostima te će imati mogućnost da kroz radne sastanke i konsultacije sa vijećnicima iznesu svoju probleme i prijedloge.

Na prijedlog nezavisnog kandidata za načelnika, nezavisnih kandidata za OV i aktivista Inicijativa za Stolac će u narednom periodu izvršiti reorganizaciju o kojoj ćete biti upoznati naknadno.
U proces reorganizacije Inicijative za Stolac, kao jedinog mogućeg lokalnog političkog projekta, biti će pozvati predstavnici svih institucija, udruženja, političkih stranaka, dijaspore i pojedinci kako bi se reorganizacija uradila i bila podržana po mjeri svih onih koji vole Stolac.

Pozivamo centrale svih političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu da fokus svog djelovanja okrenu ka mjestima kao što su Srebrenica i Stolac i na taj način da pokažu kako se država brani u ovim rubnim povratničkim općinama.

Inicijativa za Stolac još jednom poziva sve one političke subjekte u općini Stolac koji vole i bore se za ljepši, uređeniji, funkcionalniji Stolac da se odredi donja granica ispod koje ne smijemo ići jer u protivnom Stolac ćemo opet, po ko zna koji put, predati u ruke onih koji ga ne vole.

Inicijativa za Stolac

Share.

Leave A Reply