SARAJEVSKI INFEKTOLOG KONTRA SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Do posljednjeg ću se boriti da koristimo lijek “remdesivir”!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mada je Svjetska zdravstvena organizacija srednom ktobra saopćila da se lijek “remdesivir” ne preporučuje pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa, infektolog, dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u izjavi za „Avaz“ kazao je da je „remdesivir“, zapravo, vrlo efikasan u liječenju koronavirusa i trenutno je jedini lijek koji infektolozi imaju na raspolaganju.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović rekla je kako institucija kojom upravlja nije nabavila niti će nabavljati „remdesivir“, lijek koji se koristi za liječenje oboljelih od koronavirusa.

– KCUS nije nabavljao „remdesivir“ niti će nabavljati, u skladu s najnovijim stavovima da isti nema benefita u liječenju COVID-19 bolesnika – kazala je Izetbegović.

Međutim, infektolog, dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ u izjavi za „Avaz“ kazao je da je „remdesivir“, zapravo, vrlo efikasan u liječenju koronavirusa i trenutno je jedini lijek koji infektolozi imaju na raspolaganju.

– Do posljednjeg ću se boriti da imamo ovaj lijek, jer je jedini koji imamo. „Remdesivir“ je lijek koji je koristio predsjednik SAD Donald Trump, a sam lijek je finansirala vlada SAD. Uložene su milijarde dolara u ispitivanja ovog lijeka. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je najstrožija na svijetu, na nju ne može uticati ni predsjednik države, a oni su ispitivali ovaj lijek. Donijeli su zaključak da „remdesivir“ ne spašava od smrti, ali pomaže ljudima da prebole koronavirus – pojasnio je Drljević.

Prema njegovim riječima, na osnovu relevantnih svjetskih časopisa, može se zaključiti da je „remdesivir“ efikasan.

– FDA je ovaj lijek ne samo odobrila već izdala i preporuku za njegovo korištenje. To je prihvatila i Njemačka, tačnije Institut „Robert Koch“ prije 15 dana izdao je preporuku da se ovaj lijek koristi. Ko sam ja ili bilo ko drugi iz BiH da na osnovu nekog pročitanog teksta na portalu govorim da je ovaj lijek smeće i da se neće nabavljati – kazao je Drljević.

No, Svjetka zdravsstvena organizacija stoji na suprotnom stanovištu.

Remdesivir se ne preporučuje pacijentima hospitalizovanim zbog koronavirusa, jer nema dokaza da taj lek povećava šanse za preživljavanje ili smanjuje potrebu za respiratorima, zvanično je saopćila sredinom oktobra Svjestka zdravstvena organizacija.

Share.

Leave A Reply