Savez bošnjačkih NVO podijelio 200 obroka migrantima u kampu Lipa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proteklog vikenda su predstavnici Saveza bošnjačkih NVO boravili u Krajini kako bi realizovali humanitarnu akciju pomoći migrantima koji borave u kampu Lipa. Kordinator realizacije pomoći je bio prof. Zijad Hasanović iz Zenice, koji je zajedno sa svojim prijateljima i donatorima Bošnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa Selmom Imširevićem koji je bio organizator akcije. Tom prilikom je u kampu i izvan kampa podijeljeno 200 toplih obroka i novu zimsku odjeću za sve uzraste.
Povod za organizaciju akcije su bile slike i vijesti koje u zadnje vrijeme obilaze svijet iz Krajine, a koje ukazuju na humanitarnu katastrofu i nehumane uslove preživljavanja migranata u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu. U zimskim danima kada je zemlja prekrivena snijegom ljudi se kupaju na ledini, hodaju u ljetnim papučama i bosi, gladni i iznemogli i pod šatorima u šumama, spavaju pod vedrim nebom i to sve na pragu Evrope i 21. milenija. Upravo te i takve slike svjedoče o krahu ljudskosti, humanizma, solidarnosti, morala i to ne samo Evrope, nego i nas stanovništva ove zemlje.
Ova akcija, jedna u nizu čiji su kreatori Bošnjaci pomalo spašava kolektivnu svijest i odgovornost svih nas. Bilo bi velika greška ali i grijeh ne spomenuti veliko krajiško srce, ne spomenuti da su naši Krajišnici položili još jedan ispit iz humanizma, jer su sami sebi prepušteni i nose se sa ovim globalnim problemom zvani migracije. Svi oni ovih dana, sedmica i mjeseci najdirektnije pomažu migrantima i čini se da su u tome dali svoj maksimum.
Zahvaljujemo se svim onima koji su pomogli ili još uvijek pomažu migrantima uključujući i članovima Saveza bošnjačkih NVO.

 

Share.

Leave A Reply