SDA je kriva što SNSD samouvjereno može prijetiti smijenom Bakira Izetbegovića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na primjeru direktne prijetnje smjenom Bakira Izetbegovića iz rukovodstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je po ko zna koji potvrđena teza kako je SDA isporučila SNSD-u i HDZ-u kontrolni mehanizam za blokadu države, piše PRESS.

“Mi smo spremni. Ako žele da se takmiče s nama, neka izvole. Dakle, ponavljam, ukoliko se drznu da smijene Nebojšu Radmanovića, SNSD će u čas posla, uz pomoć hrvatskih glasova u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smijeniti Bakira Izetbegovića iz Kolegijuma”, izjavila je danas poslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD).

Majkić ovu prijetnju može izreći samouvjereno iz razloga što SNSD i HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imaju osam od ukupno 15 poslanika. Dakle, SNSD ima četiri poslanika u Klubu poslanika iz reda Srba, a HDZ ima četiri poslanika u Klubu poslanika iz reda Hrvata.

Osam poslanika čini većinu, a većinu je Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću isporučila upravo Stranka demokratske akcije (SDA).

Kako smo ranije pisali Dom naroda Parlamenta FBiH čine zastupnici iz kantonalnih skupština u entitetu FBiH, a SDA je upravo glasanjem u kantonalnim skupštinama za zastupnike HDZ-a omogućila Draganu Čoviću veći broj delegata u Federalnom parlamentu. Zahvaljujući volji SDA u kantonalnim skupštinama HDZ je u konačnici doveden u priliku da delegira na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH čak četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanike iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština RS-a. Milorad Dodik i njegov SNSD prilikom izbora poslanika imali su podršku zastupnika SDA poput Edina Ramića, a koji su glasali za to da SNSD delegira četiri poslanika u državni parlament. Ramić i ostali SDA-ovci umjesto umjerenog Mladena Ivanića izabrali su za delegatkinju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanku Majkić smatrajući je boljim rješenjem.

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u potpunosti demantuje tezu SDA da je svejedno da li HDZ i SNSD imaju tri ili četiri poslanika, a koja na sve načine pokušava prikriti surovu istinu o tome da je upravo SDA omogućila Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću mehanizam za blokadu države.

Odluke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u suštini donosi većina ukupnoga broja poslanika koji su prisutni i koji glasuju, uz uvjet da glasovi “protiv” ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakoga entiteta. Većina ukupnog broja poslanika je osam, odnosno tačno onoliko koliko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imaju SNSD i HDZ (4+4).

Već smo pisali i da je istina kako tri poslanika iz bilo kojeg kluba poslanika, kako je to nedavno naveo visoki predstavnik Valentin Inzko, mogu blokirati usvajanje nekog zakona, međutim to nikako ne mijenja činjenicu da 3 i 4 nije isto. Naime, tri poslanika iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata ili Kluba Srba mogu podnijeti izjavu kojom se bilo koji prijedlog zakona proglašava štetnim po vitalni interes bošnjačkoga, hrvatskog ili srpskog naroda.

U tom slučaju blokiranje je samo privremenog karaktera s obzirom na to da se osporeni prijedlog zakon šalje Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji utvrđuje da li je povrijeđen vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda. Ukoliko utvrdi da nije onda se osporavani zakon u identičnom tekstu vraća u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje. Usvaja ga većina delegata, a većina je osam (4+4).

(PRESS)

Share.

Leave A Reply