SDP izbacio iz stranke Begu Bektića i raspustio Općinsku organizaciju u Srebrenici

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Općinske organizacije SDP Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika ove organizacije Bege Bektića.

Odluka je donesena na osnovu informacija o tome da je Bego Bektić učestvovao u malverzacijama u izbornom procesu u Srebrenici, čime je nepovratno narušio ugled SDP-a u Srebrenici.

“Imajući u vidu činjenicu da je SDP BiH jedan od nosilaca aktivnosti na zaštiti integriteta izbornog procesa, da je predsjednik OO SDP BiH Srebrenica Bego Bektić svojim djelovanjem grubo povrijedio Statut SDP BiH, prekršio odluke organa SDP BiH, da je osumnjičen za narušavanje i zloupotrebe u izbornom procesu, što je samim indicijama nanijelo nesagledivu političku štetu SDP-u BiH, da bi provođenje posebnog postupka samo dodatno nanosilo političku štetu SDP-u BiH i onome što zagovaramo i za šta se borimo, Predsjedništvo SDP-a BiH je donijelo Odluku o raspuštanju općinske organizacije SDP-a BiH u Srebrenici i svih njenih organa, te isključenju Bege Bektića iz članstva SDP-a BiH“, navodi se u obrazloženju.

Navode da su svjesni kako će ova odluka teško sprati ljagu sa SDP-a, ali da je ovo tek prvi korak u stvaranju bolje organizacije SDP-a koja će i dalje raditi u interesu svih građana Srebrenice.

“SDP BiH još jednom naglašava svoju apsolutnu podršku nadležnim organima u provođenju istrage i kažnjavanju svih onih koji su na bilo koji način malverzacijama, zloupotrebama i prevarama utjecali na narušavanje integriteta izbornog procesa, bez obzira na to o kome se radilo”, rekli su iz SDP-a.

Pozvali su Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da poništi i ponovo raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Mladen Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama.

Share.

Leave A Reply