SDP SE PRAVDA I KRIJE IZA DENISA BEĆIROVIĆA: Nismo znali za izborne prevare u Srebrenici

Pinterest LinkedIn Tumblr +

SDP poziva Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da ponovno raspišu izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao.

Povodom akcije nadležnih organa u vezi sa sumnjama na izbornu prevaru na području Srebrenice, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu nadležnih institucija., naveli su iz SDP-a BiH.

“Ukoliko se medijski navodi pokažu makar i djelomično istinitim, obavještavamo javnost da će iz članstva bez odlaganja isključiti svakog pojedinca koji je djelovao nezakonito i suprotno službenim stavovima partije, čime su nanijeli štetu ugledu SDP-a Bosne i Hercegovine.
Ističemo da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojoj razini ni na koji način nisu obaviješteni niti uključeni u iste. Podsjećamo javnost da je SDP Bosne i Hercegovine u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića. S tim u vezi, SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici”, navode iz SDP-a.

Pozvali su Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da ponovno raspišu izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao.

“Ističemo da nisu tačne informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića.
Istina je da je SDP BiH prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a BiH je jasno artikulisao podpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture. Na kraju, očekujemo da istraga u predmetnom slučaju bude provedena brzo i efikasno, a da svi koji su učestvovali u eventualnim nezakonitim radnjama budu najstrožije kažnjeni”, navode iz SDP-a.

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle i Srebrenice.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta Tužiteljstva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te kaznena djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka, piše N1.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva u koji su, prema medijskim izvještajima, uključeni kadrovi SDP-a u ovoj opštini.

“U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na četiri lokacije na području Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, koje koriste tri osumnjičena lica zbog postojanja osnove sumnje u izvršenje krivičnog djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka. Navedena krivična djela propisana su krivičnim zakonima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e i dodao:

“Sve inkrimisane radnje su povezane sa proteklim izborima Srebrenica 2020. godine”.

Naglasio je da s obzirom da aktivnosti na terenu još uvijek traju ne može iznositi više detalja.

Share.

Leave A Reply