Sebija Izetbegović poručila: Spremna sam javno se vakcinisati, mada mi se ne dopada…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dolazak velikog broja građana iz inostranstva nosi veliku opasnost u smislu pogoršanja epidemiološke situacije, ali i unošenja novog soja koronavirusa koji se spominje u medijima

– Vjerujem u Pfizer BioNTech vakcinu i čim bude moj red, vakcinisaću se, izjavila je za Oslobođenje prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odgovarajući na pitanje kakva su njena razmišljanja i saznanja, kao medicinskog stručnjaka, o vakcini protiv Covid-19, te kada građani BiH mogu očekivati da se pojavi i kod nas.

– Rad bračnog para Sahin Ugur Ozlem Tureci pratila sam godinama jer su oni istraživali mogućnost imunološkog odgovora organizma kod malignih bolesti. Ja sam se bavila ginekološkim malignomima i u svom radu sam pratila njihov rad. Iskreno se nadam dolasku vakcine početkom 2021. godine. Vjerujem u struku i nauku i ako bude potrebno ohrabriti građane, spremna sam i na javno vakcinisanje, mada mi se ne dopada ideja te vrste eksponiranja, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Na pitanje kako gleda na nove mjere Federalnog kriznog štaba za predstojeće praznike, te šta savjetuje bh. građanima, odgovara:

– Mjere su propisane da se poštuju, sa razlogom. I treba poštovati sve što je propisano – naglasila je prof. dr. Izetbegović.

 

Pored vakcine protiv koronavirusa, prof. dr. Sebija Izetbegović govori i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji usljed pandemije koronavirusa posljednjih dana u FBiH. Brojke ukazuju na manji broj novozaraženih, pa se postavlja pitanje treba li zadržati higijensko-epidemiološke mjere i dalje u kontinuitetu do pojave vakcine.

 

– Trenutna situacija je nešto bolja nego je to bilo u prethodnim danima. Brojke novozaraženih pokazuju da su građani discipliniraniji i da poštuju epidemiološke mjere. Sad bi trebalo nastaviti na isti način, jer bi svako popuštanje moglo dovesti do drastičnih pogoršanja. Tome u prilog idu i predstojeći praznici. Dolazak velikog broja građana iz inostranstva nosi veliku opasnost u smislu pogoršanja epidemiološke situacije, ali i unošenja novog soja koronavirusa koji se spominje u medijima. Još nema zvanične potvrde da se pojavio novi soj SARS-CoV-2, ali moramo biti oprezni. Dakle, bez opuštanja, ističe prof. Izetbegović.

Dodaje kako je bolje da se ponašamo kao da opasnost postoji i da se čuvamo.

– Način je isti – fizička distanca, nošenje maske propisno, bez okupljanja više ljudi, provjetravanje prostorija u kojima moramo boraviti, često i detaljno pranje ruku. Bolje je strpljivo sačekati vakcinu, da bismo sačuvali svoje, ali i zdravlje onih koji nas okružuju. Trebaju nam samodisciplina i strpljenje da bismo mogli zdravi dočekati iduće praznike, poručuje prof. Izetbegović.

 

(DEPO PORTAL/dg)

Share.

Leave A Reply