Šefovi hrvatske i ruske diplomatije imali poseban razgovor o BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u zvaničnu posjetu Zagrebu gdje će se sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, a službeni doček jutros mu je priredio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
Hrvatski mediji navode da je Lavrov naišao na topliju dobrodošlicu u Zagrebu nego u Sarajevu gdje su mu jučer sastanak otkazali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Šef hrvatske diplomatije je čak nosio i zaštitnu masku sa hrvatskom i ruskom trobojnicom.

“Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Evropi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je hrvatski ministar.

Sergej Lavrov je kazao je kako postoji jedinstveni stav Hrvatske i Rusije o BiH.

“Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov.

Ruski zvaničnik je dodao i kako svaki konstitutivni narod treba izabrati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

“Nemamo običaj da se miješamo u odluke drugih zemlja hoće li ući u neki savez. BiH je neovisna zemlja, iako ondje postoji određeni međunarodni protektorat. BiH treba sama odlučivati o svojoj vanjskopolitičkoj liniji i svi to trebaju poštivati”, izjavio je Lavrov.

On je mišljenja i da Evropska unija još nije spremna za normalne odnose s Rusijom, ali da Hrvatska i Ruska Federaciju imaju konstruktivan odnos i razvijaju odnose.

Share.

Leave A Reply