Sin Franje Tuđmana preminuo od korona virusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Zagrebu je preminuo Miroslav Tuđman, najstariji sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

On je preminuo na Infektivnoj klinici u Zagrebu. Tuđman je početkom meseca hospitalizovan zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, a bio je stavljen na respirator. Miroslav Tuđman bio je doktor informacionih nauka, narodni poslanik i šef obaveštajnih službi.

Rodio se na Dan mladosti, 25. maja 1946. u Beogradu, gde je u to vreme Franjo Tuđman bio u službi u Generalštabu JNA. Bavio se teorijom i epistemologijom informacionih nauka i problemima državne bezbednosti, i autor je oko 200 naučnih i stručnih članaka, kao i desetak knjiga.

Poslednjih godina SFRJ učestovao je u osnivanju Socijaldemokratske stranke Hrvatske, na čelu sa Antunom Vujićem, moderne levičarske opcije industrijskoga društva, koja je predstavljala opoziciju Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), koju je vodio Franjo Tuđman. Rat je doneo raskol u stranci Tuđmana mlađeg..

Deo se priključio SDP-u Ivice Račana, dok je Miroslav Tuđman ušao u HDZ, odigravši, kako piše “Jutarnji”, “važnu ulogu u demontaži Herceg-Bosne”

Nakon očeve smrti, osnovao je svoju stranku HIP (Hrvatski istinski preporod) i 2003. na parlamentarnim izborima dobio samo 1,7 odsto glasova.

 

Onda je 2009. bio kandidat na predsedničkim izborima, ali prezime Tuđman privuklo je tek 4,1 odosto birača. Tada je ponovo doneo pragmatičnu odluku i vratio se u HDZ, i sa lista ulazio u Sabor u tri mandata, gde je proveo poslednju deceniju pod tri predsednika – Jadrankom Kosor, Tomislavom Karamarkom i Andrejom Plenkovićem.

U februaru prošle godine podržao je Plenkovićevog suparnika Miru Kovača, koji je izgubio, međutim, to nije bio i kraj političke karijere Miroslava Tuđmana, koji je opet ušao u Sabor.

Otišao je političar i zvaničnik, koji je u devedesetima imao važnu ulogu, ali je uvek ostao u senci svog oca, dodaje zagrebački list.

Share.

Leave A Reply