Skupština KS u januaru donosi odluku o privremenom finansiranju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skupština KS trebala bi u januaru usvojiti odluku o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo za prvi kvartal 2021. godine.

S obzirom da je vrijeme praznika najvjerovatnije je da do kraja godine neće biti održana nijedna sjednica Skupštine KS, a rok za donošenje odluke o privremenom finansiranju je kraj januara.

“Privremeno finansiranje je ustaljeni model funkcionisanja Kantona. Samo je nekoliko godina Budžet donesen na vrijeme, u ovim specifičnim okolnostima nije logično očekivati da se u kratkom roku usvoji Budžet. On traži ozbiljnu javnu raspravu, možda je čak i bolje da taj prvi kvartal provedemo oprezno trošeći novac i fokusirajući se na prioritete u oblasti zdravstva, privrede, zapošljavanja. A onda da ova Vlada može adekvatno reagovati ne samo kad je Budžet u pitanju već i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja”, kazao je ranije ovog mjeseca Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Naroda i pravde.

Za početak januara očekuje se i zakazivanje sjednice Skupštine KS na kojoj će biti imenovana nova Vlada KS koju će činiti kadrovi NIP (7), SDP BiH (3), Naše stranke (2) i samostalnih zastupnika (1). Moguće je da na istoj sjednici bude i odluka o privremenom finansiranju.

Kandidat za premijera KS Edin Forto trebao bi do kraja sedmice predati imena kandidata za ministre u Vladi KS, a cijela procedura dogovora i odabira kandidata trajala je duže nego što je najavljivano što je bacilo sumnju da Četvorka ipak nije bila dovoljno kadrovski spremna na rekonstrukciju Vlade KS, piše NAP.

Share.

Leave A Reply