Slijedeće nedjelje kreće testiranje kovid-pasoša: “Naš cilj je isplativ i jednostavan”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Avio-kompanije širom sveta nadaju se da će korona krizu prebroditi uvođenjem digitalnih zdravstvenih “pasoša” za putnike, koji će na mobilnim telefonima čuvati podatke o testu na koronavirus i vakcini.

Takvu legitimaciju će u sledećim nedeljama testirati British Airways i drugi prevoznici, a izdavaće se u prvom tromesečju sedeće godine, objavila je u sredu Međunarodna udruženje za zračni promet (IATA) sa sedištem u Ženevi.

Cilj aplikacije je da uštedi putnicima propisanu obavezu karantina koja predstavlja veliku prepreku za međunarodna putovanja.

Podaci o zdravlju putnika čuvaće se samo na njihovim telefonima, a ne u zajedničkom registru, naglasili su u IATA-i.

“Naš je cilj isplativ i jednostavan, učinkovit i siguran sistem koji će ispuniti tu važnu obavezu”, rekao je generalni direktor IATA-e Alexandre de Juniac na konferenciji za novinare.

IATA je pozvala vlade da se pripreme za avionsku isporuku vakcine protiv kovida 19 širom sveta, što podrazumeva nabavku rashladnih uređaja, uklanjanje birokratskih prepreka i ubrzane granične formalnosti.

Stiže nova realnost: kovid-pasoš

Radnici u ovom sektoru trebalo bi biti uključeni na liste prioriteta za imunizaciju kako bi mogli da prevozevakcine preko granica, naglasio je De Juniac.

Broj putnika u vazduhoplovnom saobraćaju smanjio se s prošlogodišnjih 4,5 miliona na 1,8 miliona u ovoj godini, prema podacima IATA-e.

Udruženje procenjuje da su kompanije zbog pandemije nagomilale gubitke od 118,5 milijardi dolara.

Share.

Leave A Reply