Slobodan Vasković dao dijagnozu bolesti Milorada Dodika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Slučajnost u diplomatiji ne postoji, napisao je Vasković govoreći o datumu kada je Rusija vratila poklonjenu ikonu

Banjolučki novinar Slobodan Vasković u svom današnjem blogu daje zanimljivu dijagnozu bolesti od koje boluje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Također navodi i interesantan podatak u vezi sa vraćanjem ikone, odnosno sa datumom kada je Rusija predala ukradenu ikonu iz Luganska Ambasadi BiH u Moskvi.

– Milorad Dodik i dalje se nalazi u UKC RS, iako je još 28. decembra 2020., utvrđeno da je negativan na korona virus.

Začuđujuće je dug Dodikov oporavak, jer iz UKC RS nisu saopštili da ima bilo kakve druge probleme, a u toj ustanovi je hospitalizovan još 20. 20202., prije dvije sedmice.

ILEGALNO UNOŠENJE IKONE

Najavili su danas da “konzilijum razmatra mogućnost skorog otpuštanja na kućno liječenje”, što znači da se još izvjesno vrijeme neće pojaviti u javnosti.

Strah od nepodnošljive lakoće letenja sa političke scene djeluje kao trenutna dijagnoza, jer Dodik će morati da se, kada, napokon, prevaziđe sve UKC i kućne terapije, suoči sa javnosti i saopšti kako se u njegovim rukama našla ikona iz Luganska, kojom je polomljen od Lavrova vrlo elegantno u akciji “Gvozdena njuška”. Dodik je Ikonu Svetog Nikole, ukradenu u Lugansku, poklonio Lavrovu 14. decembra 2020., da bi je, nakon reakcije Ukrajine, ruski Ministar spoljnih poslova vratio Ambasadi BiH u Moskvi, 23.  decembra 2020.

Ambasador Željko Samardžija ikonu je 24. decembra 2020. ilegalno (drugi put) unio u BiH i, kako se tvrdi, sada je pohranjena u sefu Dodikovog kabineta u Predsjedništvu BiH.

Interesantno je da je Ikona Ambasadi BiH vraćena tačno na godišnjicu predaje ANP u NATO; “Program reformi BiH”/ANP predat je u sjedište Alijanse 23. decembra 2019

U diplomatiji nema slučajnosti. Taj akt je dodatna potvrda da je Rusija vrlo teško, brutalno, ali i elegantno, kaznila Dodika i poručila mu da oni odlučuju koliko dugo će još opstati na političkoj sceni, te da je proces njegovog uklanjanja već počeo.

PROGRAM REFORMI/ANP

Iz Dodikovog kabineta su u nekoliko navrata pokušali Idiotskim saopštenjima pojasniti otkud kod njega Ikona ukradena iz Luganska, ali su jedino uspjeli da ga još dublje gurnu u živo blato, gdje ga je Rusija smjestila kako bi mu javno demonstrirala način na koji Kremlj završava poslove sa konvertitima. Dodik je izdao Ruske interese u BiH kada je potpisao “Program reformi BiH”/ANP, koji znači put BiH u NATO, a stigao je u sjedište Alijanse 23. decembra 2019. godine.

Dodik se nijednom nije oglasio o ikoni nakon izbijanja Planetarnog skandala, što svjedoči da je u paničnom strahu od Rusije, ali i od Zapada, da će biti politički uklonjen.

Njegov strah i panika vrlo su opravdani: Lavrov mu je, 31. decembra 2020., poželio brz oporavak “i povratak redovnim obavezama na dobrobit interesa dva bratska naroda”.

“Povratak redovnim obavezama” znači samo bespogovorni povratak Dodika ispunjavanju Ruskih zahtjeva, što će, bez dileme, proizvesti žestoku reakciju SAD-a i EU.

Kada se tome doda da je Lavrov “izrazio uvjerenje da će Dodik kao neko ko je odlučan, mudar i nepokolebljiv ubrzo uspjeti da pobijedi infekciju virusa korona”, onda je jasno da su iz Moskve stigla vrlo vrlo opominjuća naređenja, garnirana prijetnjama.

LAVROV SE NE ŠALI

Lavrov odlično zna da niko, ma koliko bio “odlučan, mudar i nepokolebljiv” nijednom od tih osobina ne može izliječiti koronu, niti se ona liječi mudršću, odlučnošću i nepokolebljivošću, nego lijekovima, ali isto tako zna da ukoliko Dodik ne bude “odlučan, mudar i nepokolebljiv” u servilnosti prema Rusiji i njihovim zahtjevima da će “oboljeti” od mnogo težih “bolesti” od korone.

Lavrov se ne šali. Pokazala je to akcija “Gvozdena njuška”, za koju su režirali Rusi po sopstvenom scenariju.

Rusija je Dodiku vrlo brutalno pokazala da ne dozvoljava malim političkim igračima, poput njega, da se poigravaju sa njima, posebno da ih lažu i prevare, tako da će biti veoma interesantno pratiti Dodikovo djelovanje kada se konačno ohrabri i pojavi u javnostin napisao je Vasković u svom blogu.

Share.

Leave A Reply