Slovenija opet uvodi lockdown zbog rasta broja zaraženih koronavirusom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premijer Slovenije Janez Janša najavio je novi lockdown u ovoj zemlji jer će se pooštriti mjere zbog velikog rasta broja zaraženih koronavirusom.Shodno tome, bit će zatvoreni ugostiteljski objekti, hoteli, tržni centri, a vrtići, studentski domovi i javni prijevoz će raditi samo trećinom uobičajenih kapaciteta.

“Sjetimo se režima kakav je bio na snazi u proljeće. Naredbe koje će stupiti na snagu bit će slične onima koje su bile u to vrijeme”, naveo je Janša.

Od subote će biti zatvoreni ugostiteljski objekti, a dostava će i dalje biti dozvoljena. Osim toga, vrata hotela će također biti zatvorena osima za delegacije, diplomate i profesionalne sportiste.

Tržni centri neće raditi osim prodavnica s prehrambenim proizvodima, kao i one s građevinskim materijalom, tehnologijom te opremom za životinje, piše 24.ur.

Kako se povećava i zaraza među odgajateljima, vrtići će također biti zatvoreni. Janša je istovremeno pozvao prosvjetne radnike da nose maske i zatražio od gradonačelnika da se organizuje briga za djecu u vrtićima za one roditelje koji idu na posao, naravno, ovisno o situaciji u njihovim gradovima.

Naredne sedmice će biti zatvoreni i studentski domovi, a izuzeci će biti studenti koji nemaju druge mogućnosti smještaja. Javni prijevoz će se obavljati trećinom uobičajenih kapaciteta.

Janša se također obratio privrednicima i pozvao ih da svoje aktivnosti organizuju tako da se posao odvija od kuće gdje god je to moguće. Tamo gdje nije moguće, naglasio je da se trebaju strogo poštovati sve preventivne mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

“Broj zaraženih raste i tako će se nastaviti još neko vrijeme. Stoga je u ovom trenutku prerano za procjenu da li su mjere koje su već poduzete, poput obaveznog nošenja maski i policijskog sata, dovoljno doprinijele suzbijanju širenja zaraze među stanovništvom”, naveo je Janša.

Prema njegovim riječima, provjeravaju se i mogućnosti masovnog testiranja za početak među rizičnim grupama, a od narednih sedmica i za cijelu populaciju.

“Naredna sedmica kada učenici budu imali jesenje praznike, bit će sedmica borbe za zaustavljanje širenja virusa među nama. Bit će izuzetno važna za zaustavljanje epidemije”, dodao je Janša.

Naglasio je da će vlada za sedmicu provjeriti jesu li poduzete mjere efikasne i poboljšava li se epidemiološka slika u Sloveniji te će se na osnovu toga odlučiti da li će se one produžiti ili ublažiti.

Share.

Leave A Reply