Slovenija: Preminulo 27 ljudi, zaraženo 2.217

Pinterest LinkedIn Tumblr +
U Sloveniji je u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminulo 27 osoba, dok je od 7.515 testiranih uzoraka pozitivno bilo 2.217, saopšteno je danas iz slovenačke Vlade u kojoj i dalje nema saglasnosti o tome da li treba zaoštriti restriktivne mjere.

U bolnicama je trenutno 1.171 pacijenata primljenih zbog kovida 19, odnosno 19 više nego prethodni dan, dok ih je na intenzivnim odjeljenjima 193, što je za dvoje više.

Ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije popeo se na 48.934, od čega je aktivno 20.712 slučajeva, a do sada je preminulo 605 ljudi.

Ministar zdravlja Slovenije Tomaž Gantar saopštio je da je broj novooboljelih dvostruko veći nego prethodni dan, a postotak pozitivnih testova je 29,5 odsto, što je, kako kaže, znak da mjere treba još zaoštriti.

“Broj novih zaraza spušta se presporo, rastu potrebe za novim bolničkim posteljama, a zaposleni u zdravstvu su iscrpljeni, među njima je i mnogo onih koji su se zarazili. Sve dok se ne dođe do situacije kada će se iz bolnica više otpuštati pacijenti nego primati ovo je stanje u kojem bi bilo dobro zaoštriti mjere”, naveo je Gantar na “tviteru”.

Gantar je već predlagao zaoštravanje postojećih restrikcija na ograničeno vrijeme od dvije sedmice kako bi se smanjila opasnost da drugi talas epidemije poprimi još ozbiljnije dimenzije, ali se ostali članovi vlade sa time nisu složili.

Portparol slovenačke Vlade Jelko Kacin na konferenciji za novinare izrazio je optimizam da se epidemija smiruje i da je nešto viši postotak pozitivnih testova rezultat promjene protokola po kojem se zadnjih dana testiraju i članovi porodica zaraženih.

“Stanje u bolnicama je i dalje ozbiljno, ali rast hospitalizovanih nije više tako strm kao prije i konstantno je u padu od 3. novembra kad je bio najviši”, tvrdi Kacin.

Share.

Leave A Reply