Slučaj Nadin Smajlović: Federalno tužilaštvo naredilo provođenje istrage

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ipak nije uspjelo zataškavanje slučaja odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović na KCUS-u iz novembra 2019. godine, a što je svim silama pokušano u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu! To je očigledno iz dokumenta Federalnog tužilaštva kojim se Tužilaštvu KS nalaže da ipak mora provesti istragu u ovom veoma poznatom slučaju koji je otpočeo sramnom izjavom dr. Sebije Izetbegović pred TV kamerama: „Niko ovdje neće liječiti ovo dijete!“

Uslijedila je krivična prijava Amine i Denisa Smajlovića, roditelja djevojčice, protiv KCUS-a, Sebije Izetbegović i 10 pedijatara. Od tada punih 15 mjeseci Kantonalno tužilaštvo na čijem čelu je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija nastoji taj slučaj razvodniti i zataškati. Međutim, i pored brojnih pritisaka i opstrukcija, ali i uz podršku javnosti porodica Smajlović nije odustala od pravne borbe u koju se uključilo i Federalno tužilaštvo.
Preuranjeno odbijanje istrage

„Dobili smo obavijest Federalnog tužilaštva da je uvažena naša pritužba na raniju odluku Kantonalnog tužilaštva kojom je odbačeno provođenje istrage po tužbi mojih klijenata, te da se tom tužilaštvu (TKS) nalaže da mora provesti istragu, jer je njihova ranija odluka bila preuranjena. Dakle, predmet se vraća na kantonalni nivo i moraće se postupiti po tom nalogu Federalnog tužilaštva,“ kaže advokatica Maida Galijatović, zastupnica porodice Smajlović.

Ovdje se radi se o Naredbi Kantonalnog tužilaštva od 30.12.2020. godine koja je donesena tek nakon godinu dana ležanja predmeta u ladici i uz veliki pritisak javnosti. Međutim, postalo je očigledno da je pritisak političkih centara moći da se ovaj slučaj zataška bio snažniji. Tada je postupajuća tužiteljica Sanela Škaljić u Naredbi o neprovođenju istrage navela „…da se istraga neće provoditi protiv Hasanbegović Ede i drugih zbog krivičnog djela nepružanja medicinske pomoći iz člana 232 KZ FBiH i krivičnog djela neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne iz člana 187, stav 1 KZ FBiH jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo.“ Oštećena strana se na ovo žalila, ali i nakon toga tu naredbu uz 30 stranica „obrazloženja“ ponovo potvrđuje glavna tužiteljica TKS Sabina Sarajlija.

Međutim, Smajlovići tada mijenjaju advokata. Punomoć im otkazuje advokat Ermin Gačanović (sada brani Dupovca u slučaju Memić !) i oni angažiraju drugu advokatsku kancelariju. Uložena je pritužba na ovakvu naredbu Kantonalnog tužilaštva, ali sada na adresu Federalnog tužilaštva. Za pritužbu je prema riječima advokatice Maide Galijatović bilo mnogo osnova.

„Naredba o neprovođenju istrage donesena je sa argumentacijom da je „izjava dr Izetbegović na protestima ljekara da neće liječiti dijete bila samo hipotetička“ te da je i izjava 10 pedijatara koji su potpisali da ne žele prihvatiti liječenje djevojčice bila također „hipotetička“. Ova argumentacija bila je osnov za žalbu prvo na nivou TKS, a kada je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija potvrdila odluku Sanele Škaljić o neprovođenju istrage, onda je to bio osnov za prigovor federalnom nivou,“ dodaje Galijatović.
Upitna zakonitost odluke

U Federalnom tužilaštvu su sasvim drugačije procijenili podnesene dokaze i pronašli ključne propuste u postupanju na kantonalnom nivou. Podsjetimo, prilikom podnošenja krivične prijave Amina i Denis Smajlović priložili su u dva navrata na desetine dokumenata koji se odnose na zdravstveno stanje kćerke Nadin i ponašanje menadžmenta i pedijatara KCUS-a. Amina Smajlović je dala višesatni iskaz objašnjavajući način na koji je djetetu najprije uskraćeno lječenje, a zatim i pravo na izmještanje na kliniku izvan Bosne na šta je dijete imalo pravo kao osiguranik ZZO KS i ZZOiR FBiH. Stoga je federalna tužiteljica Anika Kešelj postupak vratila na početak – na sarajevsko Kantonalno tužilaštvo naloživši da se o ovom slučaju ipak provede istraga. U obavijesti zastupnicima porodice Smajlović stoji:

„Federalno tužilaštvo je navedenu pritužbu ocijenilo osnovanom, a odluku kojom se istraga neće provoditi zasad preuranjenom.“ Kao osnov ovakvog stava navodi se to što je „…odluka zasnovana na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, a što upitnim čini i primjenu materijalnog prava, odnosno zakonitost takve odluke.“

Iz dopisa Federalnog tužilaštva vidi se da je provedena temeljita analiza dokaznog materijala nakon čega je utvrđeno da su „…pojedine odlučne činjenice od značaja za donošenje pravilne i zakonite tužilačke odluke ostale neutvrđene i nedovoljno rasvijetljene…“

O kakvim nedovoljno razjašnjenim činjenicama se tu radi?

„Ovdje se radi o mnoštvu dokaza, a ključni je otpusno pismo sa KCUS-a gdje oni navode da ne mogu liječiti dijete, da nema lijekova i da preporučuju izmještanje, objašnjava Galijatović. Sve dokaze prikupili su oštećeni, porodica Smajlović i ti dokazi su vrlo uvjerljivi. Tu su zapravo svi potrebni dokazi da bi se vidjelo da postoji krivično djelo. Kantonalno tužilaštvo je to sve moralo provjeriti i provesti nove dokaze.“

Advokatica Galijatović dalje objašnjava da je argumentacija odbijanja istrage bila štura, data napamet i paušalna. Tužiteljice Škaljić i Sarajlija, iako nemaju medicinsko znanje da bi pravilno procijenili dokaze, a koji su većinom medicinska dokumentacija, nisu konsultirale niti tražile mišljenje vještaka medicinske struke. Vještak je taj koji je trebao procijeniti da li je nastala i kakva je šteta nastala po zdravlje djeteta nečinjenjem te da li je postojala namjera.

„Federalno tužilaštvo ima mogućnost da upućuje naloge i da vrši nadzor nad radom tužilaštva nižeg nivoa. To su i učinili procjenjujući da je odluka TKS preuranjena tj. donesena prije provjere svih navoda i dokaza. Procijenili su da pojedine odlučne činjenice nisu pravilno utvrđene a da bi se donijela i pravilna odluka. Zasad ne bih iznosila više detalja o tome šta će se dalje događati, ali zbog interesa javnosti želim naglasiti da slučaj nikako nije završen, odnosno da se sada po nalogu Federalnog tužilaštva tek treba provesti istraga koju je kantonalni nivo dosad odbijao,“ zaključuje Galijatović.

Ko će provesti istragu?

U ranijem istraživanju ovog slučaja već smo konstatirali neosporan uticaj politike na vođenje predmeta. Ključna je činjenica da su tužena strana dr. Sebija Izetbegović i institucija (KCUS) koju vodi te njeni prvi saradnici. Sljedeća bitna i već objavljena otežavajuća okolnost za postizanje pravde je politička, stranačka, lična i interesna povezanost obje tužiteljice sa SDA pa je već time narušena objektivnost Kantonalnog tužilaštva KS u ovom predmetu.

Zato bi od presudne važnosti bilo da se kod provođenja istrage imenuje novi tužitelj umjesto Sanele Škaljić, za koju je federalni nivo već utvrdio da nije u stanju „pravilno utvrditi odlučne činjenice“. Poznato je da se u slučaj uključio i Ured za borbu protiv korupcije KS te savjetnik u ovom Uredu Eric Larson. Zasad ne možemo procijeniti koliko će ova instanca moći uticati da se u novom pokušaju u ovom slučaju istraga konačno provede profesionalno i po zakonu, a ne politički dirigovano. Međutim, evidentno je da se nekoliko politički zakompliciranih slučajeva počinje raspetljavati…

Pravna zastupnica porodice Smajlović Maida Galijatović večeras će biti gošća Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku Face TV-a, prenosi Raport.

Share.

Leave A Reply