SLUČAJ PREMINULI POLICAJAC MUHAMED ZIRIĆ: POČELO SUĐENJE SADIKOVIĆ FUADU, HARUNU I EDIJU IZ BIHAĆA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dana 14. januara 2021.godine na općinskom sudu u Bihaću pred sudijom Dinom Muslićem je počelo suđenje Fuadu Sadikoviću, Harunu Sadikoviću i Ediju Sadikoviću iz Bihaća a na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva USK broj: T01 0KT 0032032 18 od 17.maja 2019.godine. Suđenju su bilu prisutni osumnjičeni i njihov pravni zastupnik Kadić Ibrahim, Kantonalni tužilac USK, otac preminulog policajca MUP-a USK Muhameda Zirića, Mersad Zirić.

Nakon što je sudija Muslić Dino utvrdio identitet osumnjičenih i dvojice pozvanih svjedoka Amira Delića i Bajre Durdžića, pozvao ja Kantonalnog tužioca da pročita optužnicu koja je podignuta na osnovu odredbi iz člana 45. Stav 2. Tačka „b“ i „i“i i člana 241. stava 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH.

Prenosimo dio optužnice koju je pročitao Kantonalni tužilac USK:

Dana 15.11.2018. godine, u Bihaću, oko 22,30 sati, a po prethodnom dogovoru nakon što je osumnjičeni Sadiković Harun na društvenoj mreži Facebook-u navodno vidio objave Zirić Muhameda, a koje su se po njegovom mišljenju odnosile na trećeosumnjičenog Sadiković Edia, njegovog brata, i bile su uvrijedljivog sadržaja, iste je pokazao svome ocu prvoosumnjičenom Sadiković Fuadu a potom i bratu trećeosumnjičenom Sadiković Ediu, pa izrevoltirani takvim objavama skupa su donijeli odluku da krenu potražiti Zirić Muhameda kojeg su pronašli u kafe baru „Borik” u ul. V Korpusa grad Bihać, nakon čega je Zirić Muhamedu koji je sam stajao uz šank, prišao prvoosumnjičeni Sadiković Fuad te mu se obratio povišenim tonom i psujući mu majku riječima „j…. ti mater u usta, šta glumiš ti i šta pišeš ti po internetu” unijevši mu se pritom prsima i licem u njegovo lice s namjerom da ga fizički napadne, dok se je Zirić Muhamed povlačio prema unutrašnjosti šanka s namjerom da izbjegne sukob, a osumnjičeni Sadiković Fuad je nastavio da mu se unosi u lice ulazeći u šank, kom prilikom je razbio i pepeljaru na šanku, nakon čega je Sadiković Fuad sa obje ruke udario u predjelu glave — obraza Zirić Muhameda, pa dok se je ovaj pokušao zaštiti, prišao je drugoosumnjičeni Sadiković Harun te su ga obojica zajedno udarala rukama u predjelu glave, nakon čega je Zirić Muhamed izgubio ravnotežu i pao na pod unutar samog šanka i dok se nalazio u tom položaju prišao mu je trećeosumnjičeni Sadiković Edi i udario ga nogom u predjelu desne ruke — podlaktice kojom je Zirić Muhamed zaštitio glavu, govoreći mu cijelo vrijeme i to Sadiković Harun i Sadiković Edi da je pjano i klošar, psujući mu majku i dijete, a zatim se Sadiković Edi obratio Zirić Muhamedu riječima „dobro ćeš zapamtiti ovu noć, a isto će biti i tvom jaranu Jusufu Tutiću kojem ću ja ubiti dijete, a tebi ću ubiti familiju”, nakon čega su nastavljajući upućivati Zirić Muhamedu psovke i uvrede napustili lokal, da bi Zirić Muhamed uzeo svoj mobilni telefon sa poda koji je prilikom tuče pao na isti, i odmah nazvao policiju s namjerom da prijavi osumnjičene, te da prijavi prijetnje upućene njegovom kolegi Tutić Jusufu i njemu, a koje prijetnje su kod njega izazvale strah za život njega i njegove porodice, te porodice prijatelja Tutić Jusufa, a po dolasku policijske patrole oštećeni Zirić Muhamed je odveden u Dom zdravlja a potom je odveden u Policijsku stanicu u Bihać i lišen slobode.

Dakle, prvoosumnjičeni Sadiković Fuad, drugoosumnjičeni Sadiković Harun i trećeosumnjičeni Sadiković Edi grubim vredjanjem, zlostavljanjem drugoga, izazivanjem tuče i naročito drskim ponašanjem, u sastavu grupe ugrozili gradjanski mir, a trećeosumnjičeni Sadiković Edi ugrozio sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život tih osoba.

Čime je prvoosumnjičeni Sadiković Fuad i drugoosumnjičeni Sadiković Harun počinili krivično djelo — nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, a trećeosumnjičeni Sadiković Edi počinio u sticaju krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 2. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

Nakon što je Kantonalni tužilac pročitao optužnicu sudija općinskog suda u Bihaću tražio je od osumnjičenih Fuada Sadikovića, Haruna Sadikovića i Edija Sadikovića da se izjasne o krivnji. Osumnjičeni su se izjasnili da nisu krivi.

U nastavku suđenja unakrsnim ispitavanjem Kantonalnog tužioca i pravnog zastupnika Ibrahima Kadića saslušani su svjedoci Bajro Durdžić i Amir Delić koji su bili prisutni u vrijeme počinjenja krivičnog djela u ugostiteljskom objektu „BORIK“ 15.11.2018.godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 8.februar 2021.godine

Izvor: Bišće.ba

Share.

Leave A Reply