Šmitov izvještaj napisali su muslimani i obavještajna služba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se moglo predvidjeti da Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Dodik je istakao da to predstavlja logičan slijed.

– Bilo je za očekivati da na sljedećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izvještaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba da na razmatranje Savjetu bezbjednosti stave visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izvještaj koji vrvi od neistina – rekao je Dodik.

On je naglasio da su Šmitov izvještaj napisali muslimani u Sarajevu i obavještajna služba, prenosi RTRS.

Šmit je samo potpisao – istakao je Dodik.

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja se treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR u BiH, odnosno misije Altea.

Ovo se navodi u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.

Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta, a u drugoj verziji rezolucije koja je u ponedjeljak bila u razmatranju, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja.

Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

Share.

Leave A Reply