“Šmitov izvještaj u UN je apsurd” Dodik poručio da spasava ustavnu BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da on ne razbija, nego spasava ustavnu BiH.

Dodik je rekao da će Republika Srpska zakonom suspendovati 140 nametnutih rješenja i to u roku od dva, tri ili četiri mjeseca da ne bi nastale pravne praznine, dok Srpska ne obezbijedi potrebnu legislativu.

On je naglasio da bi u BiH svima život bio bolji da Srpskoj nisu otimana prava.

– Pravili su eksperiment, iluziju, zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je postojao čist račun, iskren razgovor, bavili bi se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i onima koji podmeću providnu bajku da do boljeg života vodi “funkcionalna BiH”.

U intervjuu za današnje izdanje “Politike” Dodik je rekao da se iz BiH već 30 godina šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da se svi drže Ustava i da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama.

Povodom izvještaja Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je to još jedan apsurd u kojem izvještaj podnesi neizabrani diplomata.

– To govori da je svijet u neredu. Mi nećemo srediti svijet, možemo samo da izvlačimo zaključke i da se sagnemo ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu ‘slave’ stečene na ranijoj strogoći – rekao je Dodik.

Predsjedništvo ne može “dići” vojsku protiv Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije da prelazi entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

– Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti – rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Na konstantaciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabrikovati i krivica pripisati Srpskoj.

– Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju da naprave psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju da je naprave, spriječiće naše namjere i zadržaće ono što je oteto, umjesto da afirmišu moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu dejtonskih papira ova zemlja može da opstane – rekao je Dodik.

On je naveo da se uvijek sjeti vremena nastanka Republike Srpske, te da ga to danas opredjeljuje u radu.

– Sjetim se momka koji je smrtno ranjen u proboju koridora. Posljednje riječi nisu bile jauk, samo je rekao – valjda ovo neće biti uzalud – rekao je Dodik.

On je istakao da Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

– Ali, zato se pokazuje da je resor odbrane zgodno mjesto za zloupotrebe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom – rekao je Dodik.

On je istakao da je narod bio izmrcvaren od rata, te da je Srpska morala da proguta uspostavu jedne vojske, ali da je uvijek računao na to da se ne smije promijeniti Ustav.

Dodik je podsjetio na pokušaje promjene Ustava BiH tokom pregovora u Butmiru, kod Sarajeva, kada su predstavnike naroda zatvorili u vojnu bazu, bacili novi ustav na sto, što su predstavnci Srpske odbili, nakon čega je uslijedio famozni Aprilski paket.

Oba su propala, i to je bio prvi ozbiljan poraz muslimanske koncepcije. I sada neko misli da se vratimo na to? Znao sam da će doći dan kada ćemo dovesti u pitanje opravdanost postojanja onoga što nije upisano u Ustav – rekao je Dodik.

On je naveo da su u Srpskoj znali će nekadašnji visoki predstanvik Pedi Ešdaun otići i da će opasti snaga i interes SAD.

– E sada je vrijeme da razgovaramo. Da li želite Bosnu? Nama ona nije problem, ne sporimo njen integritet, međunarodni subjektivitet – rekao je Dodik, napomenuvši da na unutrašnjem planu ne postoji suverenitet BiH, nego to imaju isključivo entiteti.

On je podsjetio da su zato BiH date tri nadležnosti i pravo da donosi nekoliko politika, kao što je carinska, ali da to ne podrazumijeva i carinsku službu BiH, već samo donošenje prpopisa na tom nivou.

Dodik je istakao da će Srpska donijeti zakon o vojsci Republike Srpske i da ima puno pravo na to, jer sve to piše u Ustavu BiH, kao i da oružane snage jednog entiteta ne smiju preći na teritoriju drugog entiteta.

– Mi i ne kanimo da prelazimo. Ništa ne radimo tajno, nemamo skrivene planove, ne planiramo secesiju, već afirmaciju Ustava. A oni neka objašnjavaju da se mi ponašamo nezakonito – istakao je Dodik.

 

Share.

Leave A Reply