Snažan potres pogodio središnju Hrvatsku, štete se bilježe i u Varaždinskoj županiji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oko 12.19 sati središnju je Hrvatsku ponovno pogodio potres s epicentrom kod Petrinje, koji se ovaj put puno jače od jučerašnjeg osjetio i na području Varaždinske županije.

Prema prvim informacijama, potres je bio magnitude 6.3, a nakon njega, uslijedilo je i nekoliko slabijih, magnitude od 3.0 do 3.5.

– Danas, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete – izvijestila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Građani širom Hrvatske i Varaždinske županije, pa i susjednih zemalja, javljaju o snažnom podrhtavanju, mnogi su izašli iz svojih zgrada i kuća, a na području Petrinje bilježe se značajne štete.

Hrvatski crveni križ – situacija u Petrinji:

hck_-_petrinja_29-12-2020.jpg

Štete se bilježe i u Varaždinskoj županiji.

– Tresli smo se opet. Ovog puta jače nego inače pa je nastupila i šteta. Izdana je zapovijed pa su sve službe u privravnosti, a vatrogasci su već na terenu jer broj dojava raste. Organizirali smo dežurstvo u vatrogasnom domu u Lepoglavi za hitne situacije i koordiniramo se iz doma. Ako imate kakva oštećenja, javite nam jer radimo na analizi štete i organiziranju pomoći – javio je lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač na svom Facebook profilu.

– U Varaždinskoj županiji u 12:19 osjetio se potres koji je svoj epicentar imao kod Petrinje snage 6.2 po Richteru. Županijski centar 112 i Operativni centar vatrogasaca do 13.30 su zaprimili dojave o 10-tak urušenih dimnjaka i više napuknuća zidova pretežito s južnog i jugozapadnog područja županije. Do sada nisu zaprimljene nikakve dojave o ozljedama građana ili većim materijalnim štetama – poručuju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

 

 

Načelnik varaždinskog Gradskog stožera Zlatan Avar rekao nam je kako dosad nisu prijavljenje štete na području grada Varaždina.

– Iako nas je dobro zdrmalo, za sad nemamo nikakve prijave o štetama. Ni gradska komunalna poduzeća nisu prijavila štete, sve funkcionira u redu. Građani su istrčali na ulice, dobro su reagirali kad nas je zatreslo. Nažalost, godina je takva kakva je, izgleda da će tako i završiti – rekao nam je Avar.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin izvijestilo je da i na varaždinskom području ne rade neke telefonske linije, te podsjetilo na postupanje u slučaju potresa.

 

Share.

Leave A Reply