“Šok scene”, četvoro mrtvih; Buš: Kao u “banana republici” VIDEO/FOTO

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola.

Oni su pokušali da spreče Kongres da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gde se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters.

Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno.

Konti je rekao da su pronađene dve cevne bombe u sedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti nije želeo da identifikuje ženu koju je policajac pogodio i ubio, ali je rekao da su još tri osobe preminule zbog “hitnog zdravstvenog stanja”.

U neredima je povređeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano.

Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja.

Kongres SAD nastavio je sednicu na kojoj treba da bude potvrđen rezultat predsednickih izbora izbora 3. novembra, koja je prekinuta kada su stotine pristalica predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola – simbola američke demokratije.

Osude iz celog sveta

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su i brojni svetski zvaničnici na društvenim mrežama.

Oni su uglavnom preneli da su iznenađeni, zabrinuti i šokirani aktuelnim zbivanjima i dali su podršku izabranom predsedniku Džou Bajdenu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran scenama u Vašingtonu i da se ishod izbora mora poštovati.

“Šokantne scene u Vašingtonu, ishod ovog demokratskog izbora, mora se špoštovati”, napisao je on na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli rekao je da ga zabrinjavaju scene koje vidi.

“Demokratski glasovi moraju da se poštuju. Uvereni smo da će SAD obezubediti da se zaštite prava demokratije”, napisao je on takođe na ovoj društvenoj mreži.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da veruje u snagu američke demokratije i da veruje da će izabrani predsednik Džo Bajden prevazići ovo vreme tenzija i ujediniti američki narod.

Share.

Leave A Reply