Spasimo život jednom dječaku: Maleni Abduharun treba našu pomoć..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Abduharun Kreštić (13) iz sela Skucani Vakuf, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, obolio je prije dvije godine od trombocitopenije, rijetke bolesti koja uzrokuje drastično smanjenje trombocita u krvi, zbog čega je, kažu njegovi najbliži, njegov život u opasnosti.

Dječak je učenik osmog razreda, ali zbog kompleksnosti njegove bolesti, već duže vrijeme školu pohađa online putem, a zdravstvene ustanove u kojima se dosad liječio nisu uspjele da uspostave terapiju i način liječenja. Dječakova majka Elvedina kaže kako je dječak bio hospitaliziran u Sanskom Mostu, a potom u Bihaću i Sarajevu.

“Već pune dvije godine traje naša agonija, u više navrata boravili smo na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje su ustanovili prirodu bolesti, ali ne i način kako je izliječiti. Svi naši odlasci svode se na dijagnoze i mjerenje trombocita u krvi”, kaže Kreštićeva.

Dodaje kako su je liječnici savjetovali da bi bilo najbolje kada bi se dječak mogao liječiti u inostranstvu, nakon čega su roditelji stupili u kontakt s jednom klinikom u Istanbulu. Međutim, da bi mališan mogao tamo otputovati i obaviti pregled, neophodno je prikupiti oko 6.000 eura, a porodica Kreštić, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, jednostavno nema toliko novca.

“Svaka povreda i krvarenje mogu biti fatalni pa se Abduharun rijetko igra sa vršnjacima i većinom vrijeme provodi u kući. Vjerujte da noćima ne spavam i neprestano pazim na njega u strahu da slučajno ne dođe do krvarenja”,kaže očajna majka.

Liječnici kažu kako je trombocitopenija medicinski izraz za nisku razinu trombocita u krvi, a to su krvne stanice koje imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zaustavljanju krvarenja. U nekim slučajevima ova bolest može izazvati i unutrašnje krvarenje koje može biti opasno po život.

Kako bi se pomoglo dječaku da ode na pregled u Tursku, organizovana je humanitarna akcija, a svi koji žele pomoći više informacija mogu dobiti od dječakovih roditelja na broj telefona 061/834-413.

DEVIZNI RACUN SWIFT: NOBIBA22

BA395550000035628021

KONVERTIBILNI RACUN UPLATE U BIH RAČUN

5556000035627915

Kontakt telefon 061834 413

A možete direktno preko Westerunion KRESTIC HALIL

SK.VAKUF bb

Sanski Most

Share.

Leave A Reply