“SRPSKI SVET” I “HRVATSKI SVIJET”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Regionalni lideri kao da najavljuju (novi) “Miris kiše (baruta) na Balkanu.”
Silom se ustoličuju nove mitropolije, kao nova epizode sapunice zvane “srpski svet,” kojoj se ne zna koliko će imati nastavaka, po cijenu destabilizaciju jedne države.
Novi mitropolit SPC- a u Crnoj Gori, spustio se s neba, uz oružanu pratnju.
Dosad’ smo znali da “Cigani lete u nebo,” a sada smo vidjeli popa koji slijeće s neba. Pravoslavni “taliban,” koji bi vjeru širio – oružjem.
Stvarno “MIROLJUBIVO” to Načertanije novog/ starog
” srpskog sveta”
NAD BOSNOM VEĆ ODAVNO NOVI MIRIS BARUTA, zbog udruženog hrvatsko/srpskog poduhvata: borba “srpskog sveta,” za R.S, kao dio “srpskpg sveta,” i hrvatskog svijeta,” za “hrvatsku grudu svetu.”
Uz bratsku pripomoć Dežele, raznim “non-papirima,” papirima koji to nisu, pa papirima koji to jesu, papokušava se prekrajanjem stvoriti i novi bosanski svijet. Podijeljen.
SRPSKE OTVORENE PRIJETNJE za odcjepljenje R. S., kako bi postala dio “srpskog sveta.”
HRVATSKE PRIJETNJE “hrvatskim svijetom” u BiH nešto suptilnije, skrivenije na van, ali dovoljno vidljive : patroniziranje Bosne, nametanje rješenja, u svrhu stvaranja nekog čistog “hrvatskog svijeta” u BiH, s “konačnim rješenjem,” ili bar namjerom, da se “preseli” u onaj Tuđmanov zamišljeni Veliki Hrvatski svijet. .
Srbi barem otvoreno kažu što hoće, Hrvati rade isto, samo perfidnije u briselskim rukavicama, dok ih hrvatski predsjednik ne skine, a to radi sve češće, pa se već i poderale, zlokobne prste uperene prema Bosni više nikakve rukavice ne mogu skriti. Svi provirili van.
I kada gledamo sve ovo što rade novi balkanski šnajderi, čovjek se pita (parafrazirajući M. Twaina):

VODE LI OVU REGIJU VRLO PAMETNI LJUDI KOJI NAS ZAVITLAVAJU, ILI HRPA KRETENA KOJA MISLI OZBILJNO?
Čini se ovo drugo.
Cijela ujdurma zbog “Srpskog sveta,” i “hrvatskog svijeta.”
Prvi bi u Srbiju, drugi u Hrvatsku, ili Rvacku, ovisno s koje strane granice se izgovara.
Zbog tih “hrvatsko-srpskih svetova/svjetova,” između kojih je gotovo zanemariva i politička i gramatička razlika, kao da već zaudara novi miris baruta na Balkanu.
Daj Bože da nam s osjetilom mirisa nešto nije u redu.

Nada Satrijaš Al Issa

Share.

Leave A Reply