Šta treba još da se dogodi da shvatimo da su oni krenuli i da Dodik i SNSD neće zaustaviti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Do te mjere je razvijen taj osjećaj straha i stalnih prijetnji da je sasvim moguće da se desi nešto što je van kontrole bilo kojih od političkih aktera na sceni. I onda možda ni oni više ne mogu to kontrolisati. Izrazito je ozbiljna situacija i zato ponavljam da je SNSD postao sigurnosna prijetnja, poručio je Forto

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke kaže da je očigledno da se iza kulisa desila diplomatska utakmica “u kojoj su snage okupljene oko interesa interesa HDZ-a i SNSD-a i svi koji su stali uz tu dalju etničku podjelu BiH su izvojevali neku vrstu kompromisa da umanje uticaj OHR. I očito je da su išli na to. Niko nije htio da ide toliko daleko da se to blokira pa da se ide u neki oštriji diplomatski sukob u smislu uključenja NATO snaga ili dovođenja potpuno u pitanje EUFOR-ove misije. Ali ono što se desilo jeste da je OHR jučer oslabljen.

Ističe da, kada je visoki predstavnik došao i održao svoj prvi govor je doslov rekao da će on biti posljednji visoki predstavnik u BiH.

-Jednom drugom prilikom je rekao da on ne namjerava biti tu godinama. Dakle taj rok očito postoji i to ne mora biti loše za BiH. OHR je tu da implementira Dejtonski sporazum, ali ako se dese promjene u BiH koje će staviti zemlju na stabilne osnove možda je to i uredu. Naša stranka čvrsto stoji na stavu da trenutno je OHR prijeko potreban BiH jer ovo što mi sad imamo, to više nije predizborna kampanja. To je očigledno. I to je nešto što se gradi godinama. Posebno govorim o djelovanju SNSD-a koje je već vidljivo protuustavno i tvrdim da su Milorad Dodik i grupa okupljena oko njega postali sigurnosna prijetnja u BiH. SNSD je prešao crvenu liniju što se nas tiče. Mišljenja smo da u budućnosti, kako god se odvijala sljedeća godina, jer mandat EUFOR-a je 12 mjeseci, opet će doći neko glasanje u Savjetu sigurnosti UN-a i potrebna je ozbiljna diplomatska ofanziva u korist normalne BiH, smatra on.

Forto kaže da je za BiH loše da se već više izbornih ciklusa izborna kampanja sve više produžava.

-To više počinje da sluđuje građane BiH. I kažemo da glasaju svojim nogama tako što odlaze iz BiH, a odlaze zbog korupcije i lošeg kvaliteta života. Koalicija koja trenutno vlada u BiH ne nudi ni borbu protiv korupcije, nego su oni sastavni dio kriminalne hobotnice i naravno ne nude ništa za kvalitet života. I imamo to što imamo.

Smatra da je Milorad Dodik dobio krila malo ranije, kao i sve alate u državnom sistemu koje mu je poklonila SDA, kako bi mogli blokirati neke procese, posebno u Domu naroda.

-Dugo ovo traje, moglo bi se reći od 2007. godine. Jedno vrijeme smo ispade SNSD-a tretirali kao predizbornu kampanju, ali to više nije predizborna kampanja. Koliko puta smo čuli da direktno govori šta mu je plan? Šta treba još da se dogodi da mi shvatimo da su oni krenuli i da se neće zaustaviti čak i ako dođe do nekog kompromisa pred izbore. Čak i da dođe do nekog smirivanja situacije vezano za SNSD i njihove namjere, prvom sljedećom prilikom oni idu dalje. Dakle mislim da oni više nisu relevantan partner u smislu gradnje neke bolje budućnosti zajedno, poručuje Forto.

Na pitanje da li vjeruje u mogućnost sukoba, odgovara: “Nikako ne bih isključio mogućnost ozbiljnog razvoja situacije, posebno ozbiljnih incidenata. Do te mjere je razvijen taj osjećaj straha i stalnih prijetnji da je sasvim moguće da se desi nešto što je van kontrole bilo kojih od političkih aktera na sceni. I onda možda ni oni više ne mogu to kontrolisati. Izrazito je ozbiljna situacija i zato ponavljam da je SNSD postao sigurnosna prijetnja, poručio je Forto, piše Federalna.ba.

Share.

Leave A Reply