Stanivuković: Od otcjepljenja RS-a nema ništa, BiH je neodvojiva od srpskog naroda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne treba lagati svoj narod, Srbi su neodvojivi od Bosne i Hercegovine

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, u toku boravka u Beogradu, prilikom proslave dana srpskog jedinstva, komentarisao je priče o mogućem otcjepljenju RS-a od BiH. Međutim, odgovarajući na pitanja o ovoj temi, davao je izjave koje dosta odudaraju od izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Prema njegovim riječima, o otcjepljenju RS-a od BiH nema ni govora.

– BiH je neodvojiva od srpskog naroda. Odricati se BiH značilo bi i odricati se vjekovne istorije svog naroda. Mene čudi da se neko poput Dodika, koji ima 60 godina, želi odreći deset vijekova svoje istorije. Ja živim u Republici Srpskoj i to je dio Bosne i Hercegovine. Dodik za svoje takve izjave dobije aplauz, ali to je kratkortrajno i od toga nema fajde. Njemu je odzvonilo i zato se koristi jeftinim trikovima, izjavio je Stanivuković.

Dodikove izjave o otcjepljenju RS-a nazvao je praznom pričom.

– Znam šta bih trebao reći da bi dobio aplauz s jedne, ali i gnusne kritike s druge strane. Međutim, smatram da treba zadržati hladnu glavu i voditi mudru politiku. Greška je lagati vlastiti narod. Već 20 godina se iz RS-a poručuje “samo što se nismo otcijepili”, ali to je samo predizborni trik i ništa više, dodao je Stanivuković.

Šta znači razmišljati hladnom glavom Stanivuković je ilustrovao poredeći retoriku Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. S jedne strane Dodik ostrašćeno govori kako su Srbi najbolji, kako se cijeli zapad utorio protiv Srba, kako su im svi neprijatelji i slično. S druge strane Vučić govori kako je Njemačka prijatelj Srbije, zahvaljujući im se pri tome na investicijama. Vučićeve izjave, prema Stanivukoviću, prestavljaju upravo glas razuma, prenosi Oslobođenje.

Share.

Leave A Reply