Stanivuković: Ukoliko Dodik smanji ovlasti gradonačelnika pozvat ću ljude na proteste

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i drugi predsjednici opozicionih stranaka, održali su danas press konferenciju povodom najave izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nakon što je SNSD izgubio mjesto gradonačelnika Banja Luke, Milorad Dodik je najavio kako će poduzeti određene mjere koje su mnogi protumačili kao direktan udar na Banjalučane. Naime u izjavi za medije nakon izbora, Milorad Dodik je izjavio kako će obustaviti sve investicije i finansijska sredstva prema Banja Luci sa nivoa entiteta RS.

Nekoliko dana kasnije, Dodik je “spustio loptu” međutim nove najave vlasti Republike Srpske o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi mogu predstavljati direktan udar na novoizabrane gradonačelnike. Izmjenama Zakona, vlast u ovom bh. entitetu faktički bi mogla ukinuti mnoge ovlasti gradonačelnicima. Zbog najave izmjena zakona, Stanivuković je poručio kako su takvi procesi direktno narušavanje demokratije.

Mi smo na sve prijetnje koje smo dobijali odgovarali miroljubivo i pozivali na politički dijalog. To su bili naši odgovori. Međutim naše strpljenje ima svoje granice. Na izbore smo izašli sa jasnim pravilima, da su gradonačelnici najodgovorniji ljudi za vođenje jednog grada. Preko 52.000 je podržalo mene u toj ideji. Danas, neko priprema određene amandmane na promjenu Zakona gdje je cilj da se razvlasti gradonačelnik”, poručio je Stanivuković.

Kako ističe, ovakvi potezi vlasti su direktno narušavanje demokratskih procesa, a opozicija je vlasti u RS-u dala rok do petka da se izjasne povodom najavljenih izmjena.

“Dajemo vlastima rok do petka da se izjasne o amandmanima te da kažu da li imaju namjeru mijenjati zakone. Ukoliko promijene zakone, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će pozvati ljude da izađu na proteste koji će trajati do trenutka dok ne odustanu od svojih namjera”, naglašava Stanivuković.

Prisutnima se obratio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović te poručio kako Draško Stanivuković ima njegovu punu podršku u ovoj borbi.

“Dajemo punu podrška Stanivukoviću i Ljubiši Petroviću (načelnik Bijeljine op.a) koji treba da provedu narodnu volju. Narod je svoje rekao. Svako ko ih sprječava da rade svoj posao, radi katastrofalnu stvar za RS. Pozivamo Milorada Dodika da se urazumi i da prihvati realnost. Preko ovih stvari ne možemo prijeći”, poručio je Borenović.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definiše poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika, imovinu i finansiranje, odnose entitetskih organa i organa jedinice lokalne samouprave.

Prema najavama iz Narodne skupštine Republike Srpske, o izmjenama ovog Zakona trebalo bi se raspravljati na narednoj sjednici koja je zakazana za 1. decembar.

klix.ba

Share.

Leave A Reply