Sutra počinje suđenje optuženima u aferi respiratori, evo ko su sudije koje će im suditi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Sudu BiH sutra je zakazan početak suđenja optuženima u aferi “Respiratori”, Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelke Milićević.

Ko je predsjednik Vijeća

Ova informacija objavljena ja na rasporedu suđenja. Predsjedavajuća sudskog vijeća je Džemila Begović, a članovi su sudije Branko Perić i Braco Stupar.

Optuženi su prije 20 dana negirali krivicu u koruptivnoj aferi teškoj 10,5 miliona KM, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH.

Sud BiH, podsjećamo, 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi.

Milićević se stavlja na teret da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Po optužnici, Novalić se tereti da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U optužnici se navodi da je Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, zajedno s zamjenikom premijera, 3. aprila 2020. godine potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz budžeta na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 miliona KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstava za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Jasno navedeno

Osim toga, Tužilaštvo optužene tereti za koruptivne aktivnosti i jasno potcrtava:

Kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije.

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija.

Da stvar bude skandaloznija, kako se navodi u optužnici, Hodžić i Solak su znali da je firma iz Srbije ”Sinofarm”, uz posredovanje kompanije iz Podgorice, kupila 200 respiratora tipa ACM812A za pet miliona eura, što se navodi u optužnici kao „dvostruko niža cijena”. Naglašeno je da je Hodžić čak od firme iz Podgorice primio krivotvorene profakture za respiratore ACM812A, jednu s uvećanom cijenom respiratora od 3,9 miliona eura, a drugu nepotpisanu ovog uvećanog iznosa od 30 miliona kineskih juana, prenosi Avaz.

Share.

Leave A Reply