Sve su maske pale, tužiteljice Tadić dosta je!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Glavne državna tužiteljica Gordane Tadić koja je prošloga mjeseca nepravomoćno razriješena dužnosti posljednjim potezima dokazala je ono što se neformalno govori o Tužilaštvu BiH dok je na njegovom čelu bio Goran Salihović – da se radi za beogradske interese, a nikako u cilju utvrđivanja istine I kažnjavanje ratnih zločinaca.

Naime, Tužilaštvo BiH zatražilo je pokretanje postupka protiv hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak. Zamislite, kao da BiH i susjednom Srbijom ne šeta na stotine dželata koji su direktno ratovali u BiH. Kažem direktno, jer operacija Bljesak nema nikakve veze s BiH!

Operacija Bljesak je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. maja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo velikosrpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3.

Tadić nije zatražila odgovornost komandanata Vojske RS koja je direktno učestovala na ratištima u Hrvatskoj I to kao napadač, ona se želi baviti Hrvatima koji su se u ovom slučaju branili! I sve to da bi pokazala kako je ona neovisna od hrvatske politike. Zbog čega ona nije krenulo procesuiranje zločina na području tzv. Herceg-Bosne?

Odlično je to primijetio I direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić, pa je, da olakša posao Tužilaštvu, kandidovao za procesuiranje dvojicu pripadnika voda ‘Crvenih beretki’ Bratunačke brigade koji su po zapovjedi Vidoja Blagojevića 16. jula 1995. učestvovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici.

“Obojica svjedočili u Hagu, pa tako i znam”, napisao je Suljagić.

Tadić ovim potezom svađa Hrvate i Bošnjake što nije promaklo hrvatskom admiralu Davoru Domazetu-Lošeu koji će ustvrditi da je cijela stvar ‘stigla iz Banja Luke’. Ja bih dodala I iz Beograda.

“Kad su u pitanju Srbi, jer je ovdje riječ o srpskoj politici, onda ništa nije iznenađujuće. Niko ne govori ko iza toga stoji: To je iz Banja Luke poslano u Sarajevo”, poručio je Domazet.

Prema provjerenim informacijama u Beogradu su u pripremi optužnice protiv generala Hrvtaske vojske koji su zajedno sa generalnima Armije RBiH oslobodili veliki dio bosnaske Krajine i došli pred Banja Luku. sada se u beogradu i banja Luci traži pogodan trenutak da preko Tužilaštva BiH pokrenu optužnice protiv hrvtaskih i bošnjačkih komandanata u svrhu prekrajanja historije.

Je li dosta tužiteljice Tadić?

Ona je osim ovoga za opstanak na funkciji, odlučila “žrtvovati” i Milomira Savčića, ratnog komananta 65. motoriziranog zaštitnog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, optuženog za genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH je, naime, ove sedmice zatražilo pritvor za generala Savčića zbog kršenja ranije izrečenih “mjera zabrane”, odnosno davanja izjava za medije u kojima je negirao genocid u Srebrenici za koji mu se i sudi pred Sudom BiH. Ništa tu ne bi bilo čudno da upravo Gordana Tadić u decembru 2019. godine nije spriječila hapšenje generala Savčića tvrdeći da joj “ne treba spektakl”.

Ali, igra Tadićke je dobrano pročitana, i jasno je Bljesak nema veze s BiH. I njen ostanak na ovoj funkciji je skoro nemoguć, jer je bilo previse montiranih optužnica I lažnih svjedoka da bi sofisticirani želuci evropskih čelnika to svarili!

Patria

Share.

Leave A Reply