SVE VIŠE PENZIONERA I STARIJIH LJUDI U BIH UZGAJA MARIHUANU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da je sadnja i prodaja indijske konoplje zabranjen, ali unosan biznis dobro je poznato.

Tako su se brojni u Hercegovini u posljednje vrijeme okrenuli ovom ‘poslu’. Na području Hercegovine policijske službe otkrile su brojne zasade, a plantaže su ‘padale’ u Čapljini, Posušju, Čitluku, Mostaru, Konjicu, Nevesinju, Bileći, Trebinju…

I dok su nekad marihuanu uglavnom sadili mladi, za poljoprivrednu proizvodnju iste odlučuje se sve više osoba starije životne dobi, pa čak i penzionera.

Jedan od najsvježijih primjera je otkrivanje plantaže u Posušju.

Tamo su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH, zajedno sa policijskim službenicima PU Posušje i Specijalne policije MUP-a ŽZH krajem jula izvršili pretragu porodične kuće i pratećih objekata u mjestu Vrpolje. Prilikom pretrage policijski službenici su u prostoriji koja je u sklopu obiteljske kuće pronašli i izuzeli nasad od 39 zelenih stabljika indijske konoplje, kompletnu opremu za laboratorijski uzgoj opojne droge „Marihuane”, veći broj sjemenki indijske konoplje, te određenu količinu streljiva. Nakon izvršene pretrage uhapšeni su supružnici starosti 67 i 64 godine.

Krajem prošlog mjeseca (30. augusta) policijski službenici Policijske postaje Konjic i Odjela krim policije PU Konjic su, temeljem prikupljenih saznanja i sačinjenog plana, izvršili pregled terena u mjestu Vrbići, općina Konjic, gdje je pronađena parcela na kojoj se nalazio nasad s 14 stabljika marihuane. Zbog iste je uhapšen 56-godišnjak koji je doveden u vezu s navedenim djelom. Nad njim je urađena krim. obrada, a policija je došla do saznanja o još jednom nasadu na kojemu je pronađeno 39 stabljika marihuane.

Prije nekoloko dana, tačnije 2. septembra Federalna uprava policije u Čapljini je otkrila plantažu s 84 stabljike visine do 2,5 metra. Zbog iste je uhapšen 59-godišnjak.

Isti dan zbog sadnje marihuane uhapšen je 52-godišnji Mostarac. Njega su uhapsili policijski službenici Sektora krim. policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, koji su postupajući po naredbi Općinskog suda Mostar izvršili pretres kuće i bašte u sklopu kuće koju koristi osumnjičeni, u mjestu Slipčići. Tom prilikom pronađena je određena količina zeljaste tvari koja asocira na opojnu drogu marihuanu, kao i veći broj stabljika u bašti.

Hercegovačka “trava” koja je tražena na europskom tržištu sadi se krajem aprila, a bere u oktobri. Cijena kilograma na crnom tržištu iznosi oko 2.000 eura, ovisno o njezinoj kvaliteti.

S obzirom da je penzija u BiH u visini režija ne čudi da i sve starije osobe i penzioneri posežu za nedozvoljenim rabotama i kaznenim djelima.

 

Share.

Leave A Reply