Svijet ne može pobijediti Covid-19 bez sanitarnih uslova za siromašne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zdravstvena zaštita oko 1,8 milijardi ljudi širom svijeta organizirana je u ustanovama koje nemaju čiste vode, što pacijente i zdravstvene radnike izlaže riziku obolijevanja od bolesti poput Covida-19, upozorili su Ujedinjeni narodi.

Svaka četvrta zdravstvena ustanova u svijetu nema direktan pristup čistoj vodi, svaka treća ne omogućava adekvatno održavanje higijene ruku, a svaka deseta nema osnovne toalete, utvrdile su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Fond UN-a za djecu (UNICEF).

Covid-19 razotkrio je ključne slabosti u sistemima zdravstvene njege, uključujući neprimjerenu prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, istaknule su agencije UN-a u izvještaju o sanitarnoj infrastrukturi u svijetu.

Sanitarna infrastruktura

Sanitarna infrastruktura “osnova je borbe protiv Covida-19”, istaknuo je u saopćenju direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Smještajući zdravstvene radnike i ljude kojima treba liječenje u ustanove bez čiste vode, sigurnih toaleta, pa i običnog sapuna, dovodite u opasnost njihove živote”, naglasila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Nedostaci su posebno izraženi u najslabije razvijenim zemljama svijeta, koje se većinom nalaze u Africi i Aziji.

Prema izvještaju WHO-a i UNICEF-a, opremanje tih zemalja osnovnom sanitarnom infrastrukturom zahtijevalo bi 3,6 milijardi dolara ulaganja do 2030. godine.

Bolja higijena, jednostavno, mora naći mjesta u planovima svjetskih čelnika o obnovi i izgradnji postpandemijskog svijeta, naglasila je čelnica UNICEF-a.

“Bolja higijena apsolutno je neizostavan dio (tih planova)”, zaključila je Fore.

Share.

Leave A Reply