Svjedočenje Sebije Izetbegović: Pročitane poruke, ona kazala da se mnogih događaja ne sjeća

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je u Sudu BiH održan nastavak suđenja u predmetu “Respiratori”, a ovaj put kao svjedoci su ispitani direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i vlasnik firme Cubicus Denis Đulalić.

Predmet ima i oblike političke korupcije rekao je na početku tužilac Tužilaštva BiH.

Na početku svjedočenja Sebija Izetbegović je opisala kako je KCUS iskazao potrebe u martu prošle godine.

“Sve naše iskazane potrebe bile su one koji su se odnosile na zahtjev koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Mi smo na Kriznom štabu konstatovali šta je sve potrebno KCUS-u u stanju pandemije. Krizni štab čine direktori disciplina i šefovi klinika. Potrebe su bile iskazane u formi tabele u kojoj je pisalo da pozivaju KCUS da ih obavijesti o potrebama, naprimjer FFP2 maske, rukavice, zaštitna odijela, kaljače, pa i respiratori…”, kazala je.

Dodala je da na KCUS-u nisu raspravljali o specifikacijama ni kvalitetu respiratora.

“Mi na KCUS-u imamo više različitih respiratora, odnosno proizvođača. Samo kada mi lično obavljamo kupovinu, naš tehnički sektor sa stručnjacima anesteziolozima prolazi kroz specifikacije”, rekla je.

Vlada FBiH je na sjednici 16. marta prošle godine dala saglasnot zdravstvenim ustanovama da mogu provesti postupak javne nabavke. Na pitanje da li KCUS ima proveden postupak uz primjenu člana 10, što je bila tema te sjednice Federalne vlade, svjedokinja je odgovorila:

“Mi nismo imali takve nabavke, vi to znate, jer ste poslali predstavnika Tužilaštva BiH i SIPA-e, koji su utvrdili da nismo ništa kupovali”, rekla je Izetbegović i dodala da KCUS nije provodio javne nabavke konkretno respiratora.

“Mi smo po odluci Kriznog štaba i saglasnosti UO odlučili obaviti kupovinu respiratora, ako budemo u prilici, ali nismo imali priliku i nismo ih kupili”, dodala je.

Kazala je kako je bio jedan otvoren postupak sa četiri ili šest ponuda koje su razmatrane i to je pokrenuto uz saglasnost UO, ali nije realizirano.

“Nismo primjenjivali član 10. Nisam postupila po odluci Vlade FBiH jer meni nije jasno Salčinovo objašnjenje, način na koji je objašnjavao kako to možemo realizirati i ja se nisam usuđivala postupiti po tome”, kazala je.

Odluka KCUS-a je, prema riječima Izetbegović, bila da ne idu u proces koji im je bio nejasan, jer su smatrali da mogu izdržati s trenutnim brojem respiratora koje su već posjedovali.

Na pitanje kako je KCUS provodio javnu nabavku respiratora, odgovorila je: “To je otvoreni postupak bez objave, koji predviđa zakon u slučaju stanja prirodne nesreće, uz prethodne saglasnosti UO i Kriznog štaba KCUS-a. Ja ne pregovaram s dobavljačima niti učestvujem u javnim nabavkama.”

Izetbegović je upitana i da li joj je poznata firma Cubicus.

“Mislim da je ta firma bila jedan od ponuđača, ne sjećam se detalja. Mislim da se radilo o predmetu nabavke respiratora, koliko se sjećam. Jedino kad bih imala ugovor, sjetila bih se”, istakla je.

Kazala je da se ne sjeća cijene ponude i da ugovor nije realiziran jer je ranije obaviještena da je druga firma ponudila četiri puta višu cijenu prije nego je ovaj postupak pokrenut.

Rekla je i kako se ne sjeća koja su bila predviđena sredstva i način plaćanja.

Tužilaštvo je predstavilo da je iz ureda premijera FBiH, od izvjesne Bahre, upućen mail KCUS-u gdje je zatraženo mišljenje o nabavci respiratora i da se konsultuje direktorica.

“Poštovana Vildana, informirani smo od ‘FH Srebrena malina’ da se naručeni respiratori ‘Boaray 3000D Ventilator’ ne mogu isporučiti do maja te da uopšte ne mogu dati garanciju za isporuku. Dostavili su novu ponudu i rekli da se mogu dobiti o roku od sedam dana, ako budemo brzo reagovali. Molimo da upoznate poštovanu generalnu direktoricu s ponudom u prilogu te molimo povratnu informaciju”, pisalo je u mailu.

“Ja nisam sigurna da se ovoga uopće sjećam. Ovo nikada nisam vidjela, prvi put sada vidim. Apsolutno. Zvanično je samo ono što dođe u protkol KCUS-a i bude zavedeno. Ove informacije mogu doći osobi koja može zaboraviti u gužvi, zametnuti…”, rekla je i potvrdila da je ovo službena mail adresa KCUS-a.

Svjedokinja je upitana i da li poznaje generalnu sekretarku Vlade FBiH Editu Kalajdžić.

“Poznajem Editu Kalajdžić. Bila je predsjednica nadzornim odborima, ranijim generalnim direktorima KCUS-a. Poznajem je službeno i imala sam samo jednu komunikaciju. Poznajem je kao vrlo detaljnu osobu, iznimno sitničavu, nadam se da se neće naljutiti zbog ovoga. Kontaktirala sam je nakon što sam na portalu, mislim Klixu, vidjela slike kutija, dokumentaciju o respiratorima. Pitala sam je šta se dešava i zašto su oznake različite i rekla je da ništa ne zna o tome.”

Izetbegović je kazala da ne zna koji su to bili respiratori, ali joj je bilo čudno da su sve oznake bile različite na kutijama i slikama koje su objavili portali.

Tužilaštvo BiH je zatim pokazalo poruku generalne sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u kojoj piše Hasanu Ganibegoviću, tadašnjem šefu kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, od 28. aprila 2020. godine:

“Seb. zove, loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.”

Izetbegović je ovo prokomentarisala sljedećim riječima:

“Ova poruka mi je nejasna. Tu nema moga imena. Ja nisam kvalificirana da komentiram kvalitet respiratora. Ja sam ginekolog. Ono čime se ja bavim je daleko od dijela gdje se koriste respiratori. Ja sam komentirala tada, u jednoj komunikaciji s gospođom Kalajdžić, ne kvalitet respiratora, nego šta sam vidjela na slici, različite brojeve. To nije kvalitet respiratora. Ja nisam kompetentna osoba za razgovor o kvalitetu respiratora”, rekla je.

Tužiocima je rekla da nikada u životu nije čula za firmu “FH Srebrena malina” koja je bila ponuđač za nabavku respiratora putem Vlade FBiH.

Prošle sedmice prvi svjedok tužilaštva bio je Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Osumnjičeni za spornu nabavku 100 kineskih respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM su premijer FBiH Fadil Novalić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

 

Share.

Leave A Reply