Taksista u Sarajevu pronašao torbu s 5.000 KM i vratio je vlasniku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Taksista Hasan Jusović u ponedjeljak je pronašao i vratio torbu punu novca njemačkom državljaninu, a za svoje poštenje dobio je i nagradu.

Ovaj taksista iz Sarajeva zasigurno je dokaz da pošteni ljudi još postoje.

Kako kaže za „Avaz“, ovo mu nije prvi put, često nalazi izgubljene novčanike i telefone. Naravno, sve ih uredno vraća vlasnicima.

Objaviti informacije

– U povratku s aerodroma u ponedjeljak, oko 5 sati ujutro na kolovozu sam ugledao torbicu. Prvo sam pogledao okolo i nisam nikoga vidio te sam zastao i uzeo je s ceste – započeo je priču Jusović.

Osim novca, tu su bili još tri bankovne kartice, pasoš, saobraćajna i vozačka dozvola naslovljena na njemačkog državljanina. Jusović naglašava da ni na sekundu nije razmišljao o tome da zadrži novac za sebe i da je odmah obavijestio svoj dispečerski centar.

Otišao sam u svoje udruženje i prijavio da sam pronašao torbicu. Zamolio sam dispečerski centar da objave informaciju da bi se osoba koja je izgubila torbu mogla javiti – dodao je on.

U torbi se nalazilo 1.515 eura i 1.950 KM te nešto sitnine, ukupno oko 5.000 KM.

Vjera u ljudskost

– Dokumente i bankovne kartice sam odnio u ambasadu i predao ih, za sve postoji zapisnik. Ostavio sam svoje podatke i broj mobitela kako bi me momak kontaktirao da mu lično vratim novac – ispričao je Jusović.

Istog popodneva iz udruženja su mu javili da su pronašli mladića. Sastali su se u jednom sarajevskom restoranu.

– S obzirom na to da sam imao njegove dokumente u rukama tog jutra, prepoznao sam registraciju. Srce mi je bilo veliko zbog činjenice da ću novac vratiti na pravo mjesto. On me izgrlio i izljubio, pa počastio sa 1.000 KM – kazao je taksista.

Ovaj Sarajlija u ovim turbulentnim vremenima ulijeva vjeru u dobrotu i poštenje ljudi.

– Meni je dražih onih 5 KM koje zaradim pošteno nego onih 5.000 koje sam pronašao – ponosno je rekao Jusović.

 

Share.

Leave A Reply