Talibani zabranili neovlaštena okupljanja u Afganistanu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Privremena talibanska vlada u srijedu je donijela odluku da se za održavanje bilo kakvih protestnih skupova ubuduće u Afganistanu mora dobiti dozvola nadležnih organa.

Od kada su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad Kabulom, male grupe žena organizovale su skupove u gradovima Heratu, Mazar-e-Sharifu i Kabulu, tražeći da se zaštite njihova prava.

Nakon što su talibani u ponedjeljak zauzeli provinciju Panjshir, prisilivši snage otpora, predvođene Ahmadom Massoudom, da pobjegnu iz grada, u Kabulu i Mazar-e-Sharifu održani su protesti.

“Oni koji žele održati protestnu šetnju ili skup moraju dobiti dozvolu privremenog ministarstva pravde, a zatim će im biti obezbijeđena sigurnost”, navodi se u saopštenju privremenog ministarstva unutrašnjih poslova talibanske administracije.

Dodaje se da se rokovi i drugi detalji moraju podijeliti s nadležnim vlastima najmanje tri sata unaprijed, te se mora dobiti odobrenje.

“Mali broj ljudi remeti sigurnost, uznemirava ljude i remeti normalan život pod maskom demonstracija. Zasad bismo trebali izbjegavati održavanje demonstracija pod bilo kojim nazivom”, navodi se u saopštenju.

Talibani navode da će u slučaju kršenja ove odluke “odgovornost za svaki incident biti na prekršiteljima, koji će se suočiti s ozbiljnim pravnim radnjama”.

Share.

Leave A Reply