Tegeltija obećavao imenovanje članici VSTV-a, sada se pravda činjenicom da ono nije realizovano

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, uvjeravao je svoju kolegicu iz Vijeća Milijanu Buhu u telefonskom razgovoru da će razraditi taktiku imenovanja njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Iz audiosnimka koji je objavio portal Istraga može se čuti kako Milan Tegeltija predlaže da Sanja Čegar, ukoliko se otvori pozicija, npr. u Gradišci ili Prijedoru, tamo bude godinu pa da poslije bude prebačena u Osnovni sud u Banjoj Luci.

Milan Tegeltija je za Klix.ba potvrdio da je prije godinu ili dvije tadašnja članica VSTV-a Milijana Buha s njim razgovarala o pitanju konkurisanja njene sestre i da joj je odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa.

“Kao što se može vidjeti, nakon godinu ili dvije od tih razgovora Sanja Čegar je još uvijek stručna saradnica na Okružnom sudu Banja Luka gdje je bila i kada su ti razgovori vođeni. Prema tome, u ovom slučaju je sve čisto kao suza”, rekao nam je Tegeltija.

Snimak razgovora

Milan Tegeltija je, kako se može čuti na objavljenom snimku, u toku razgovora s Milijanom Buhom kazao da je konkurencija za Sud u Banjoj Luci ogromna i da će, ukoliko Sanja Čegar konkuriše, svi znati da je ona njena sestra.

“Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banjoj Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član savjeta. Tražit će da daš ostavku”, rekao je on.

Naveo je da prvo brine da se ne ugrozi pozicija njegove sagovornice Milijane Buhe, tadašnje članice VSTV-a.

“Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve.”

Sestra, stručni saradnik

Milijana Buha je za Klix.ba kazala da je njena sestra Sanja Čegar još uvijek na poziciji stručne saradnice Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci.

“Svi moji razgovori s predsjednikom VSTV-a su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTV-a. Predsjednik VSTV-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumijevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana VSTV-a”, rekla je Buha.

Skrenula je pažnju da je njena sestra bila izvanredna studentica s prosjekom ocjena 9,3 i da sve vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti.

“Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumijeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovu izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka”, rekla je Buha.

Share.

Leave A Reply