Tegeltija obmanuo VSTV: Obećao im da će podnijeti ostavku, ako ga ne smijene

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija uvjerio je danas članove Vijeća da će uskoro podnijeti ostavku ukoliko ga ne razriješe na današnjoj sjednici, saznaje Istraga. Zbog toga uopće na dnevni red nije stavljen prijedlog odluke o razrješenju predsjednika VSTV-a niti je o tome glasano. Prema informacijama Istrage, na ostavku će se čekati do naredne sjednice VSTV-a koja bi trebala biti održana u decembru. Ukoliko na toj sjednici Milan Tegeltija ne podnese ostavku, bit će pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu.

Ovo je suština dnašnje vanredne sjednice VSTV-a na kojoj se govorilo o posljednjoj aferi Milana Tegeltije koja izbila nakon što je Istraga objavila snimak na kojem se čuje kako predsjednik VSTV-a sa svojom višom kolegivom Milijanom Buhom dogovara imenovanje njene sestre Sanje Čegar za sudiju u Banja Luci.

Iako su mediji objavili da danas nije bilo dovoljno ruku za smjenu Milana Tegeltije, to uopće nije tačno. Naime, VSTV nije ni razmatrao porijedlog o njegovoj smjeni, nakon što su članice Vijeća kjoje su podržale Tegeltiju zamolile da se zbog “uznemirenja javnosti u Republici Srpskoj” Tegeltija ne smjenjuje, već da se sačeka da podnese ostavku.

Nakon višesatne rasprave, VSTV je donio tri zaključka nakon što je sjednica kratko bila zatvorena za javnost.  U prvom zaključku navodi se da Tužilaštvo BiH treba preispitati navodno nezakonito snimanje članova VSTV-a, a 13 članova je glasalo “za”. U drugom zaključku je navedeno da se članovi VSTV-a ne mogu izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije na osnovu objavljenog sadržaja, jer je devet članova za njegovu smjenu, a pet protiv. Jedan član danas nije prisustvovao hitnoj sjednici. Međutim, ni to nije tačno. Prema Zakonu o VSTV-u za smjenu člana Vijeća potrebno je da glasaju dvije trećine članova Vijeća koji su prisutni i glasaju.

“Odluku kojom člana smjenjuje s dužnosti iz razloga navedenih u stavu 1. tač. (d), (e) i (f) ovog člana, Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine svojih članova ili na prijedlog disciplinske komisije, dvotrećinskom većinom glasova svih članova koji su prisutni i koji glasaju”, navedno je u Zakonu o VSTV-u.
Kako Dragomire. Vukoje nije prisustvovao sjednici, a Milan Tegeltija nema pravo glasa, to bi značilo da je sjednici prisustvolo trinaest članova Vijeća. Dvotrećinska većina od 13 je devet, što znači da bi i bez glasa Mahmuta Švrake Tegeltija mogao biti razriješen.
Prema Poslovniku o radu VSTV-a, Milan Tegeltija uopće nije mogao prisustvovati niti odlučivati na današnjoj sjednici Vijeća, jer se raspravljalo o njemu.

“Član Vijeća ne može učestvovati u aktivnostima Vijeća ako:se radi o pitanju koje se tiče njega samog, krvnih srodnika u pravoj liniji do bilo kojeg stepena, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračnog odnosno vanbračnog druga ili srodnika po tazbini odnosno srodnika vanbračnog druga, do drugog stepena, bez obzira na to da li su brak odnosno vanbračna zajednica prestali ili ne, ukoliko nije drugačije propisano Pravilnikom o sukobu interesa”, navedeno je u Posovniku o radu VSTV-a.

Stoga nijen jasno kako je Tegeltija uopće učestvovao u radu današnje sjednice VSTV-a na kojoj je dobio još skoro mjesec dana da se spasi smjene.

Istraga.ba

Share.

Leave A Reply