Tegeltija razmišlja o ostavci zbog straha za bezbjednost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milan Tegeltija se osjeća ugroženo, ne može da obavlja svoj posao pošteno i časno, pa će ovih dana odlučiti da li će podnijeti ostavku na ovu funkciju.

Poruka je to koju su poslali zvaničnici Republike Srpske, predsjednica Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik stojeći rame uz rame sa predsjednikom VSTS, i optužujući „političko Sarajevo za miješanje u rad pravosuđa“.

Sporni audio snimak, koji se pojavio u javnosti, posljednjih dana izazvao je brojne reakcije, a nakon članova VSTS, brojnih funkcionera i međunarodne zajednice, juče se o tome pričalo u Palati Republike.

– Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali zvaničnici iz Republike Srpske postaju nemogući. Nemoguće je u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način – rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti sutra.

Podršku je dobio od predsjedavajućeg Milorada Dodika, koji je poručio da se priprema orkan napada na Srpsku, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

Republika Srpska je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, dijela EU administracije koja pokušava da BiH uredi kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda – rekao je Dodik, te poručio da Tegeltija ne može ostati u VSTS, jer to nije bezbjedno.

Agencija za istrage i zaštitu BiH provjerava prijetnje koje su na Tviteru upućene Tegeltiji, a o svemu je obavješteno i Tužilaštvo BiH.

Svemu je prethodio novi audio snimak na kome navodno Tegeltija sa bivšom članicom VSTS Milicom Buha dogovara zaposlenje njena sestre, a koju su novinari nazvali “Potkivanje 2”.

Dok Tegeltija tvrdi da je sve radio pošteno i da je snimak nezakonit i montiran, pravnici kažu bi to sve trebalo istražiti, a ne skretati pažnju sa afere na priču kako mu je ugrožna bezbednost.

Korajlić: Ugrožena funkcija, ne bezbjednost

– Njemu je ugrožena pozicija, ali pošto oni poziciju i funkciju koju obavljaju poistovjećuju sa svojim životom, onda je to neko standardno ponašanje. Tu se bilo kakvo pozivanje na odgovornost pojedinaca koji obavljaju značajne funkcije u državi uvijek poistovećuje sa ugrožavanjem institucija i svaga ostalog – kaže pravnik i izvršni direktor TI BiH, Ivana Korajlić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da se uvijek skreće pažnja na to da se radi o orkestriranim napadima, priče kako neko želi nekog da smakne ili na državni udar.

To je pokazatelj na koji način se tretira javnost i građani ove države, a s druge strane kako se tretira bilo kakav mehanizam odgovornosti. Radi se o osobi koja obavlja jednu od najodgovornijih funkcija u državi, koja je odgovorna za gotovo kompletno pravosuđe, koja u nekoliko navrata bude povezana sa korupcijskim aferama i vrlo neprimjerenim ponašanjem – kaže Korajlićeva.

Dodaje da umjesto da se šalju javne poruke na način da mora odgovarati i da institucije sve ispitaju, ide se u direktnu političku podršku i to osobi koja bi morala biti nezavisna.

– Svrstava se i daje se podrška bez obzira šta je uradio, a sve se svodi na priču o ugroženosti jednog naroda, jednog čovjeka ili bilo čega drugog – zaključila je Korajlićeva.

Share.

Leave A Reply