Tegeltija: Zapad griješi da će Srbi i Hrvati demokratizovati Bošnjake

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, njegov savjetnik i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija nastavlja sa, očito smišljeno, plasiranjem u bosanskohercegovačku javnost narativa u kojem se bošnjački narod trertira kao aktera “niže vrijednosti” u odnosu na ostale građane Bosne i Hercegovine, što u najmanju ruku asocira na jezik mržnje.

Tako je na Twitteru jučer napisao:

“Zapad griješi u procjeni da će očuvanjem BIH, Srbi i Hrvati demokratizovati Bošnjake i anulirati radikalizam. Upravo je suprotno. Srbi i Hrvati mobilišu radikalne snage u Bošnjaka i ostavljaju gradjanski opredjeljene Bošnjake bez stvarne šanse za promjenu u Bošnjačkom korpusu”.

Pored toga, Tegeltija je napisao:

“Dok žive u državi sa Srbima i Hrvatima Bošnjaci ne mogu imati demokratsko društvo. Forsirajući ‘srpsku i hrvatsku prijetnju’ SDA svim Bošnjacima uspješno nameće taj ‘viši interes’ koji opravdava nezakonitost i antidemokratiju i svi su na to spremni zaćutati i zažmuriti na oba oka.

 

Podsjetimo i na govor mržnje početkom augusta, kada je Dodik u emisiji RTRS-a, na pitanje da li se plaši sankcija jer je došao u konfrontaciju sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i Zapadom, odgovorio:

Share.

Leave A Reply