Tegeltija zatražio da se Turković „hitno izvini srpskom narodu“

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tegeltija je „najoštrije osudio“ izjavu Turković u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a „legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika poredi sa Hitlerom“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zahtijeva da se ministrica vanjskih poslova Bisera Turković „hitno izvini srpskom narodu“, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su, kako je rekao, „uspjele da prežive strahote nacističke ideologije“.

On je to zatražo zbog, kako je naveo, „skandaloznih, diskriminatorskih i uvredljivih izjava izrečenih na račun Srba i njihovih legitimnih predstavnika“.

Tegeltija je najoštrije osudio izjavu Turković u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a „legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika poredi sa Hitlerom“.

– Izjava Turković ne samo da ne priliči ministru vanjskih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu – rekao je Tegeltija.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković gostovala je na Face TV gdje je, između ostalog, rekla da može da zamisli da budu ukinuti entiteti u BiH jer je “BiH postojala i bez entiteta”, kao i da je to moguće “voljom naroda i sa podrškom sa strane”.

– Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mjesta gdje bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se stvari postave u drugačije kontekstvu – rekla je Turković

Na pitanje voditelja da li ona to Milorada Dodika poredi sa Adolfom Hitlerom, ona je rekla da ne.

Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama – rekla je.

Share.

Leave A Reply