Tiodorović: U posljednjih 10 dana HOSPITALIZOVANA DVA DJETETA uzrasta do 10 godina u Nišu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 32 deteta uzrasta do 10 godina kojima je, prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen kovid, dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. On još kaže da deca tog uzrasta retko oboljevaju i nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma retki.

Prema rečima Tiodorovića, od ukupnog broja kovid pozitivne dece uzrasta do 10 godina, 31 virus je preneo neko od ukućana, a težih simptoma nije bilo, pišu “Južne vesti”.

Kaže da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svetskoj naučnoj literaturi, da deca tog uzrasta izuzetno retko oboljevaju i da nisu prenosioci.

Podsetimo, prema podacima Doma zdravlja, u pedijatrijskoj kovid ambulanti je za nešto više od nedelju dana pregledano 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju. Prosvetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je “jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu”.

Blic.rs

Share.

Leave A Reply