Travnik: Godišnjica pogibije majora ARBiH Mihajla Petrovića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas se navršilo dvadeset i osam godina od pogibije majora ARBiH Mihajla Petrovića, koji je početkom agresije na BiH oformio odred boraca iz vlašićkog naselja Mudrike.

Srbin po rođenju Bosanac po opredjeljenju, kako je govorio sam o sebi, major Petrović je još za života postao legenda odbrane Srednje Bosne. Te davne 1992. godine kao oficir bivše JNA stavio se na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani BiH u Travniku, kada je to malo ko smio i pomisliti. Odlučno je tada odbio mogućnost da ode u rodni Beograd ili sa porodicom u Zagreb.

Svojim borcima rekao je da pucaju u njega ako ga neprijatelji zarobe, kako im živ ne bi pao u ruke. Poginuo je 25. oktobra od eksplozije mine na koti Mlakva, a dva dana kasnije ratne 1992. godine hiljade Travničana i njegovih saboraca svih vjera i nacija u jezivoj tišini ispratilo je svog majora Petrovića na posljednji put.

Major Petrović dobitnik je najviših ratnih priznanja ARBiH, „Zlatni ljiljan“ i orden „Zlatni grb s mačevima“. Prema njegovoj želji sahranjen je među svojim saborcima na šehidskom mezarju kod Lukačke džamije u centru Travnika.

 

Share.

Leave A Reply