TUŽILAŠTVO BiH nije tražilo ni pritvor niti mjere zabrane: Bego Bektić i ostali pušteni na slobodu! 

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić pušteni su jutros na slobodu, saznaje Istraga.ba. Postupajuća državna tužiteljica u ovom predmetu Merisa Nurkić odlučila je da ne podnosi Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora ili bilo kakvih mjera zabrane, tako da je trojka iz Srebrenice, osumnjičena za izborne prevare, jutros puštena iz prostorija SIPA-en u Tuzli.

Podsjećamo, SIPA je u utorak ujutro uhapsila ove kadrove SDP-a BiH zbog sumnje da su tokom izbornog procesa ove godine ukrali identitet više srebreničkih Bošnjaka, te ih prijavili u Srbiji kako bio obezbijedili sigurne glasove za listu SDP-a i Mladena Grujičića, kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice.

“Pokušaj obaranja izbora i zastrašivanje Bošnjaka koji su glasaju za Srbina”, glasio je naslov ruske agencije Sputnjik koja je jučer objavila vijest o hapšenju Bektića i drugih.

Slične izjave je dao aktualni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić u čijem su interesu radili čelnici SDP-a u Srebrenici.

“Pretres Bektićeve kuće poruka je Bošnjacima da ne sarađuju sa Srbima”, kazao je Grujičić, a prenijele Nezavisne novine.

Dan nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Bektićam, Hamzića i Sandžića uopće neće prihvatiti u svoju nadležnost. Naime, Prema Zakonu o krovičnom postupku BiH, svaka uhapšena osoba može biti zadržana 24 sata u policijskog agenciji, nakon čega mora biti prebačena u nadležnost nadležnog tužilaštva, koje, također, ima pravo zadržavanja osumnjičenog dodatna 24 sata (osim u slčučajevima terorizma). Nakon toga postupajući tužilac odlučuje da li će predložiti mjere zabrane ili mjeru pritvora, o čemu odlučuje nadležni sud. U ovom slučaju, ipak, Tužilaštvo BiH je odlučilo da Bektić i drugi ne budu zadržani dodatna 24 sata, pa su ih pripadnici SIPA-e jutros morali pustiti na slobodu.

Share.

Leave A Reply