Tužilaštvo, ipak, nije riješilo “slučaj Dženan Memić”: Uhapsili članove organizirane kriminalne grupe kojom rukovodi “NN lice

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužilaštvo BiH obmanulo je javnost da je riješilo slučaj ubistva Dženana Memića. Svi dokumenti koje je, uz saglasnost Gordane Tadić, potpisao državni tužilac Ćazim Hasanspahić, zapravo, dokazuju da se slučaj nije pomakao s mrtve tačke i da je akcija hapšenja Hasana Dupovca i Zijada Mutapa provedena samo da bi Tužilaštvo BiH u javnosti prikazalo da nešto radi. Evo dokaza.

“Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu istrage osumnjičenim Dupovac Hasanu, Hrvat Nedžadu i Veljović Nebojši stavlja na teret   da su u periodu od 8.02. 2016. godine pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranu od strane NN lica, a koja grupa je organizirana radi prkrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića”, navedeno je u dokumentu Tužilaštva BiH koji je u posjedu Istrage.

Dakle, Tužilaštvo BiH još uvijek nije identifikovalo NN osobu koja je formirala organiziranu kriminalnu grupu za prikrivanje dokaza. Ali bez obzira na to, lišava slobode Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je tragične večeri bila sa ubijenim/stradalim Dženanom Memićem i koja se ničega ne sjeća.

Zijad Mutap je postao dio “organizirane kriminalne grupe” jer je, ciritamo dokument Tužilaštva, “više puta ostvarivao kontakt sa Hasanom Dupovcem”, pripadnikom MUP-a Kantona Sarajevo koji je bio šef Odjela za saobraćaj.

Mutap je osumnjičen da je, kao dio “organizirane kriminalne grupe” Hasanu Dupovcu dao brojeve telefona Senida Demirovića i Edvina Avdića od kojih je ovaj pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo – “tražio da po svaku cijenu nađu” Renault Clio zelene boje. Avdić i Demirović su istražiteljima kazali da im je Dupovac čak nudio i novac da nađu taj zeleni automobil i da im je rekao da “samo ne smiju ubiti kako bi došli do njega”. Tužilaštvo BiH navodi da je Dupovac na taj način želio “prikriti dokaze” jer je znao da taj automobil nije korišten u izvršenju krivičnog djela. Međutim, u dokumentima Tužilaštva BiH da se prvobitno sumnjalo da je Dženana Memića udario automobil zelene boje. Automobil kojeg je policajac Dupovac tražio od Avdića i Demirovića predat je na vještačenje. Dakle, nije prikriven od istražnih organa, što u svom dokumentu navodi i Tužilaštvo BiH

“Nakon što su Senid Demirović i Edvin Avdić došli u posjed vozila i dogovorili sa Dupovac Hasanom da će isto biti dovezeno preko puta restorana Brajlović na Ilidži, Dupovac Hasan je sa policijskom patrolom MUP-a KS preuzeo predmetno vozilo Renault Clio zelene boje, te iako je znao da isto nije predmet izvršenja krivičnog djela u kojem je stradao Dženan Memić i isto dostavio na daljnji postupak istražnim organima”, navedeno je u dokumentu Tužilaštva BiH.

To su, dakle, svi dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH saopćilo da je “razriješilo” slučaj ubistva Dženana Memića. Istina, među osumnjičenim članovima “organizirane kriminalne grupe” kojom rukovodi NN osoba, nalaze se i dvojica pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijala BiH – Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović. Njiih dvojica su, naime, tragične noći na Ilidži osiguravali dioplomatske objekte. Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su, s ciljem prikrivanja dokaza, svjesno svojim nadređeniuma prvo dojavili da je “povrijeđena samo jedna osoba”, da bi tek kasnije rekli da su “ipak povrijeđene dvije osobe”. Ćazim Hasanspahić i Gordana Tadić smatraju da su ova dvojica pripadnika DKPT na taj način prikrili “ubice Dženana Memića”.

“Prošuštajući da hitno reaguju i obavijeste nadležne o tome da je i Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život i propuštajući da istom pruže nužnu pomoć, u namjeri da prikriju počinioce propustili da iznesu stvarno stanje, te nakon protoka određenog vremena obavijestili ponovo vođu tima i dežurnog operativnog Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da ima povrijeđeno i muško lice sa teškim tjelesnim povredama opasnim po život, što je imalo za posljedicu ometanje istrage, čime bi navedena lica počinila krivično djelo organizirani kriminal”, navelo je Tužilaštvo BiH.

Dakle, pripadmnici DKP-a su postali dio “organizirane kriminalne grupe” kojom rukovodi NN lice jer su propustili “odmah” izvijestiti nadređene da su povrijeđene dvije osobe, a ne samo jedna. To što su, nakon uočavanja Dženana Memića, izvijestili nadređene da su, ipak, povrijeđene dvije osobe, Tužilaštvo BiH smatra “namjernim prikrivanjem dokaza”.

Istraga.ba

Share.

Leave A Reply