Tužne 23 godine od smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije 23 godine preminuo je jedan od heroja odbrane Bosne i Hercegovine, komandant Mustafa Hajrulahović Talijan. Saborci i građani se još sjećaju zasluga ovog ratnog stratega.

Bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te general Armije RBiH.

Svoje znanje stečeno u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA) je pokazao onda kada je bilo najteže Bosancima i Hercegovcima. Znanje je prenosio i na mlade naraštaje.

Smatra se herojem odbrane Sarajeva, legenda koja je organizovala odbranu zajedno s mladićima u tenisicama i majicama kratkih rukava.

Na Hajrulahovićeve zasluge podsjetila je i novinarka Federalne televizije Arijana Saračević-Helać koja je izvještavala s ratnih linija.

“Talijan je bio borac za multietničku Bosnu i Hercegovinu, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane – Dragana Vikića?”, napisala je, između ostalog, Saračević-Helać na Facebooku.

Skupština Kantona Sarajevo je prošle godine odlučila da dio Prve transverzale od raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva do raskrsnice s ulicom Braće Begić nosi ime Mustafa Hajrulahović Talijan.

Rođen je 22. januara 1957. u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio s odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda, pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio sa porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno su ga okrenuli od toga poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Hajrulahović je preminuo 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.

Share.

Leave A Reply