U Engleskoj će se obaviti testiranje prvog bh. respiratora

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Podsjetimo, ova kompanija iz sektora autoindustrije htjela je dati konkretan doprinos borbi Bosne i Hercegovine s pandemijom COVID-19, te su u aprilu započeli konstrukciju prvog bosanskohercegovačkog respiratora.

Na izradi respiratora radilo je naših četrdesetak bh. inžinjera. Također, u izradu respiratora bili su uključeni i anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa Univerzitetskog kliničkog centra  Tuzla.

“Respiratore šaljemo u Englesku. Od njih tražimo inicijalnu potvrdu o upotrebljivosti respiratora. To  nam je potrebno da bi dalje išli u certifikaciju. U Engleskoj će se obaviti testovi na umjetnom pacijentu”, pojasnio je Hanić za naš portal.

Nakon toga slijedi usaglašavanje respiratora sa važećim standardima, zakonska regulativa te kreiranje tehničkih fajlova cerificiranje po ISO 13475…

Kako je naveo, serijska proizvodnja zavisi od testova.

„Moguće da ćemo morati ponavljati testove. Ali nadamo se da će to biti u roku od pola godine, možda čak i prije”, dodao je Hanić.

Vjeruje da će ovaj respirator moći da zadovolji potrebe Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Na pitanje jesu li imali poticaje države, Hanić je odgovorio da nisu imali nikakvu podršku.

“Očekujemo da će se sad nakon ovog testa uključiti da ovo ubrzamo i što prije pustimo respiratore na tržište”, zaključio je Hanić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

U ovoj kompaniji vjeruju da će proizvodnjom moći da zadovolje potrebe Bosne i Hercegovine.

Share.

Leave A Reply