U Europi 47% zaraženih u svijetu, a u jednoj maloj državi gore nego i u Češkoj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U čak 21 zemlji Europe više od tisuću zaraženih za 24 sata, u devet i više od 10.000, a Island i Estonija jedini imaju manje od stotinu zaraženih

Čak 231.396 ili 47% od broja rekordno zaraženih i u svijetu – 490.059, u protekla 24 sata zabilježeno je u Europi, gdje je i broj mrtvih najveći u drugom valu – 1980, što je 30% od ukupno umrlih u svijetu. I broj teško bolesnih u Europi dnevno raste za petstotinjak slučajeva, prema podacima Worldometera. Ali, unatoč tomu što virus buja u Europi kao nikad, stanje nije kao proljetos kad su recimo samo Francuska i UK danima imali više od po tisuću mrtvih, Francuska jedan dan 1437. U Europi je od početka pandemije potvrđeno 247.488 smrtnih slučajeva od COVID-19, a u svijetu 1,14 milijuna.

Dr. Tedros Adhan Ghebreyesud, generalni direktor WHO-a, jučer je novinarima priopćio kako se nalazimo u kritičnom trenutku pandemije, osobito na sjevernoj polutki: “Sljedećih nekoliko mjeseci bit će vrlo teško i neke zemlje su na opasnom putu”, rekao je pozivajući lidere da odmah poduzmu mjere kako bi se spriječile nepotrebne smrti, spriječio kolaps zdravstvenog sustava i ponovno zatvaranje škola.

Broj mrtvih u svijetu ima trend blagog porasta proteklih mjesec dana. Posljednja četiri dana više od po šest tisuća smrtnih slučajeva od COVID-19, a veći broj dnevnih žrtava od početka pandemije zabilježen je desetak puta, najviše 17. travnja 8515.

Već 11 dana broj zaraženih u svijetu je nikad veći od početka pandemije sve vrijeme iznad 300.000, a protekla tri dana iznad 400.000 da bi jučer svijet došao nadomak pola milijuna zaraženih u 24 sata. Krivulja rasta nikad nije bila strmija. SAD je jučer imao rekordan dnevni porast zaraženih od 81.210 slučajeva, ali broj smrtnih slučajeva i dalje je ujednačen. Za razliku od srpnja i kolovoza kad nisu imali manje od tisuću mrtvih dnevno, u listopadu samo jednom su imali više od tisuću žrtava.

Od europskih zemalja koje broje stanovnike u stotinama tisuća jedino Island i Estonija nisu jučer imali troznamenkasti porast broja zaraženih iako i islandskih 40 slučajeva u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj bi odgovarao broju od petstotinjak novozaraženih, a estonskih 53 bilo bi oko 170 slučajeva. U 21 europskoj zemlji jučer je broj zaraženih bio veći od tisuću, a tri zemlje s najmanje stanovnika među njima su Hrvatska, Slovenija i BiH.

Share.

Leave A Reply